Раздяла с един от най-големите в историята на big wall-катеренето

На 63 г. в Пунта Аренас (Чили) почина известният американски алпинист и един от пионерите на big wall-катеренето , автор на редица маршрути в Йосемити, Канада и Аляска Чарли Портър (Charlie Porter).

Началото на статия за Чарли Портър в “Rock & Ice” от 1993 г.

с автори Марк Чапмън (Mark Chapman) и Джордж Браксийк

(George Bracksieck) – снимката на Джек Робъртс (Jack Roberts)

показва Чарли Портър по време на второто изкачване по “Tis-sa-ack”

Портър е роден и израсъл в Масачузетс, на източното крайбрежие на Съединените щати. Като студент започва да посещава Йосемити и написва едни от най-ярките страници в историята на Долината, превръщайки я в свой втори дом. Още от самото начало на кариерата си е един от водещите американски скални катерачи.

Чарли Портър

Снимка: Брюс Карсън

Photo: Bruce Carson

През 1972 г., по време на своя първи сезон в Йосемити, прокарва соло маршрута “New Dawn”. По време на изкачването изпуска без да иска своята багажна торба, но продължава катеренето през следващите девет дни, като спи в импровизиран от ленти хамак и в собственоръчно направен спален чувал от неопренови постелки. Това му донася всеобщо уважение и репутацията на необикновено корав катерач. През същата година преминава премиерно още две класически за Долината линии – “Zodiac” и “The Shield”.

През следващия сезон записва авторство на два нови тура– и то какви! – “Mescalito” и “Tangerine Trip” на Ел Капитан (вторият преодолява най-стръмната му част). През 1975 г. Портър изкатерва премиерно “Excalibur”, използвайки новаторско нововъведение (във времената, все още не са се появили механичните средства за осигуряване) – обединение на бонг и дървено колелце, което позволява преодоляването на широки (off width) пукнатини.

Чарли Портър при прокарването на “Excalibur” на Ел Кап

Снимка: Хю Бъртън

Photo: Hugh Burton

Портър е един от първите катерачи, пренесъл разработените и изпробвани в Йосемити техники и инвентар на големите стени по света. Най-известно е неговото солово изкатерване на Маунт Асгърд на остров Бафинова Земя (от Канадския Арктически архипелаг – бел. пр.). Самото пътешествие по ледника със специален прът, прикрепен към раницата, чиято цел е да го задържи при пропадане в ледникова пукнатина, дава представа за това какъв тип катерач е Портър. По стената използва революционната по онова време свръхлека и компактна палатка “Уилънз Бокс” (“Whillans Box”, специално конструирана за от Дон Уилънз за експедицията на Крис Бонингтън по югозападната стена на Еверест през 1975 г. – бел. пр.). В един момент от своето деветдневно самотно изкачване, когато попада в плен на снежна буря, Портър ближе леда от жумарите си, за да могат да държат въжето…

Дългият 40 въжета маршрут на Маунт Асгърд – “Porter Route (1975, соло, VII, 5.10+ A4), е първият в света тур с оценка VII Big Wall. Експедицията завършва с десетдневен преход без храна и с толкова измръзнали крака, че му се налага да разпори обувките, за да може да стигне до мястото, откъдето е възможна евакуацията му с хеликоптер. На следващата 1976 г. прави първо солово изкачване по Маршрута на Касин (Cassin Ridge) на Денали или Маккинли в Аляска за 36 часа, което според специалистите далеч изпреварва своето време.

Портър оказва изключително влияние върху катерачната общност и има огромен принос в развитието и усъвършенстването на съоръженията за катерене. Никога не търси разгласа и в много случаи запазва за себе си подробностите около своите изкатервания.

В търсенето на големи стени Портър попада в Чили. С преносим каяк се впуска в самотни пътешествия по реките и езерата на далечния южноамерикански юг, следвайки пътя на тамошните жители. През 1979 г. става един от първите хора, които заобикалят нос Хорн с каяк!

В началото на 80-те години се пренася да живее постоянно в Чили, в Пунта Аренас. Движен от интереса си към естествознанието, океанографията и ботаниката, установява връзка с учени и взима участие в многобройни научно-изследователски експедиции. През 1998 г. е в състава на археологична експедиция в района на Магелановия проток за търсене на следи от плаванията на Магелан и други пътешественици.

Recent Posts

Leave a Comment