Прожекция на филма „The Wall of Shadows“ в Дом на киното

Дългоочакваната прожекция на „The Wall of Shadows“ ще бъде в Дома на киното следващата седмица на 21 декември от 19:00часа, както обещахме! 🙂
Филмът е носител на десетки награди, включително и награда „Петър Атанасов“ за най-добър сценарий на Банско филм фест 2021г. Не пропускайте това уникално филмово творение на полската режисьорка Елиза Кубарска.
„Стената на сенките“, Полша, 2020, режисьор Елиза Кубарска, 98 мин., български субтитри
Филмът разказва за сблъсъка между два свята: на шерпите и на алпинистите. Семейство шерпи е изправено пред дилема, когато група чужденци искат от тях да ги поведат по никога дотогава неизкачваната източна стена на внушителната Жану (7710 м), наричана от шерпите Кумбакарна в Непал. Не само, че за върха се твърди, че е по-труден от Еверест, но според местната религия Кирант, това е свещена планина, която не бива да бъде изкачвана. И докато бащата би искал да спечели парите, необходими за образованието на сина му, майката, силна жена, която подкрепя мечтата на сина си да стане лекар, е все пак против и упорито смята, че не бива да се разхождат по тялото на Бог. Режисьорът Елиза Кубарска следва експедицията след като семейството се съгласява да поведе тримата чужденци, справяйки се доколкото могат с натиска да довършат изкачването, опасните условия и собствените си религиозни вярвания. Самата Кубарска е опитен алпинист, катерач и заснема спиращи дъха образи на величествения пейзаж, с уважение към духовните измерения на околността.
Филм от програмата на Международния кинофестивал на планинарския филм – Банско филм фест. Награда „Петър Атанасов за най-добър сценарий“ на Международния Банскофилмфест`2021.
Награди:
Mendi Film Festival Bilbao 2021 – Grand Prix
Bansko Mountain Film Festival 2021 – Best Screenplay Award „Peter Atanasov“
Festival Int. du Film et du Livre d’Aventure – Grand Prix
Mountainfilm Graz (Austria) – ALPINE CAMERA IN GOLD 2021 in the category „People and Culture“
La Rochelle Adventure Film Festival – Grand Prix
Millenium DOCS AGAINST GRAVITY – Audience Award (Silesian Voivodeship),
ORŁY – Polish Film Award – Best Documentary – nomination
German Camera Award – Nomination
Bergen International FF – GRAND PRIX of Documentaire Extraordinaire
Lądek Zdrój Mountain Festival – Best Polish Film
Banff Mountain Film Festival (CA) – Best Film (Climbing cat.)
Moc Gór – Mountain Spirit Festival ZAKOPANE – Best Polish Film
Moc Gór – Mountain Spirit Festival ZAKOPANE – Youth Jury Award
Chamonix Film Festival (FR) – Special Jury Prize
Trento Film Festival (IT) – MARIO BELLO Prize
Ulju Mountain Film Festival – GRAND PRIX
Polish Society of Cinematographers 2021 – Best Cinematography for “The Wall of Shadows” for DoP Piotr Rosołowski
Salem Film Festival (USA) – American Cinematographer Award for The Wall of Shadows – Piotr Rosołowski/ Keith Partridge
Rain International Nature Film Festival (India) – CRYSTAL ELEPHANT AWARD for Best Feature Film
Torello Mountain Film Festival (Spain) – Best Mountain Culture Film
Torello Mountain Film Festival – Best Photography Award
Krakow Mountain Festival (PL) – Best Mountain Film
Vancouver Int. Mountain FF (CA) – Best Adventure Film
Nordic Adventure FF (Denmark) – Best Film of the Year
Zurcher Film Prize (Switzerland) – winner
Domzale Mountain Film Festival (Slo) – GRAND PRIX
Hory a Mesto, International Mountain FF (Slovakia) – Special Mention
За режисьора Елиза Кубарска (Полша) – Елиза Кубарска е завършила академията по изящни изкуства и майсторската школа за филмова режисура „Вайда“ във Варшава (Полша). Режисьор на документални филми, тя се е специализирала в приключенски сюжети и екстремни филмови локации. Тя разказва човешки истории – от високопланинските върхове до морските дълбини, видени от лична гледна точка. Автор на удостоени с награди документални филми като „Какво се случи на остров Пам“ – любовна история на най-високата морска скала в света, заснет в Гренландия, и „Ходещи под водата“ – филм за морските номади в Борнео, носител на наградата на журито на фестивала Hot Docs Prize (Торонто, Канада). Последният й документален филм “К-2 – да докоснеш небето”, заснет в Каракорум, е история за децата на алпинистите, загинали на K2 през 1986 г., носител на Kendal Mountain Festival Grand Prix, BANFF- Най-добър планинарски филм, Bilbao Mendi – Награда за най-добра режисура, и „Златна камера“ от фестивала на планинарския филм в Грац. Творбите й са излъчвани по ARTE/ZDF в Германия и Франция, HBO Europe, Servus TV. Актуалният й проект „Стената на сенките“, заснет в Хималаите в Непал, разказва история за сблъсък между два свята: на шерпите и на алпинистите. Световноизвестните алпинисти Сергей Нилов, Дмитрий Головченко и Марчин Томашевски възнамеряват да превземат неизкачваната източна стена на Жану (7710 м). Жану, наричана от шерпите Кумбакарна, е свещена планина. Елиза работи успоредно и върху втори филм за полската алпинистка Ванда Руткевич.
Елиза Кубарска беше гост и председател на Международното Жури на Банско филм фест 2019г.
Recent Posts

Leave a Comment