Прожекция на филм „TOM“ – в памет на Том Балард

Екипът на Международния фестивал на планинарското кино – Банско филм фест организира прожекции в памет на двамата аллпинисти Том Балърд и Даниеле Нарди, които загинаха на осемхилядника Нанга Парбат преди няколко седмици.

В залата на Полския институт ще Ви представим филма „ТОМ“ (Испания, Италия, 2015, Анхел Естебан, Елена Гоатели, 67’) – български субтитри. Филмът е посветен на алпиниста Том Балърд, който беше официален гост на Банско филм фест 2015г.

Описание Сума
Прожекция на филма "ТОМ" 6.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Трейлър:


Том Балърд – катерач, първият човек, изкачил шестте най-големи северни стени в Алпите в един зимен сезон. На 19 март, 2015г. със самотно изкачване по северната стена на Айгер, Том Балърд завърши своя изключителен проект “Starlight and Storm”. Проект, който предвиждаше солово преодоляване в един зимен сезон на шестте най-знаменити и най-славни северни стени в Алпите. Филмът представя живота на Том и неговото постижение през 2015г.
Том Балард_АнглияНа снимката: Том Балард по време на фестивала Банско филм фест заедно с директора Натали Петрова.

Том е син на британската алпинистка Алисън Харгрийвз и – в съответствие с поговорката – крушата не пада по-далеко от дървото. Майката на Том е първият човек в историята на алпинизма, който през 1993 г. успя да изкачи в един (летен) сезон най-известните шест северни алпийски стени. Алисън е и първата британка, изкатерила северната стена на Айгер през 1988 г., във втория месец на своята бременност с Том.
Тя бе и великолепна хималаистка. През 1995 г. в невероятен стил стъпи на три осемхилядника – Маунт Еверест (без кислород и без помощта на шерпи), Кангчендзьонга (без кислород) и К-2 (без кислород). За съжаление, загина на слизане от последния връх*.Том, преодолявайки северната стена на Айгер, завършва проекта си “Starlight and Storm“, който обхваща времето от 21 декември 2014 г. до 19 март 2015 г. По този начин става първият човек, реализирал зимни изкачвания на всичките споменати шест стени в рамките на един сезон, преодолявайки шест наистина познати, но трудни и изискващи всестранна подготовка маршрута:

– Чима Гранде ди Лаваредо (Cima Grande di Lavaredo) по “Comici-Dimai”, 21-22 декември 2014 г.,

– Пиц Бадиле по “Cassin”, 6-7 януари 2015 г.,

– Матерхорн по Маршрута на братята Шмид, 2 часа и 59 мин, 10 февруари 2015 г.,

– Гранд Жорас, по “Colton-Macintyre”, 3 часа и 20 мин, 8 март 2015 г.,

– Пти Дрю по “Allain-Leininger”, 8 часа, 14 март 2015 г.,

– Айгер по Класическия маршрут на Хайнрих Харер, Андерл Хекмайр, Фриц Каспарек и Лудвиг Фьорг, 19 март 2015 г.

При това разчита не на голям поддържащ екип, а само на неколцина свои приятели. Избягва и медийната шумотевица, като главното средство, с което информираше за действията си, бе профилът му във Facebook.

Том Балърд е роден в Пийк Дистрикт през 1988 г. През 1995 г. със семейството си се премества в планините на Шотландия. Там тръгва на училище. Там вижда най-високата планина във Великобритания – Бен Невис. После се запознава отблизо с нея. От това време не е имал друго желание, освен да бъде алпинист.

Това, което го още тогава го отличава от връстниците му, е чистата радост от уединението в планината, от изправянето лице в лице със скалните стени или с най-обикновени боулдъри. Днес негова страст е соловото катерене. Според мнението му, алпинизмът е вид творчество и изпитва истинско удовлетворение от прокарването на нови маршрути или от преминаването на класика по линии, на които преди са използвани изкуствени опорни точки.

На темперамента му изключително пасва катеренето по смесени – скално-ледени – терени. Автор е на премиери в Нелембалм, Вал Удаи, Ушенен, пещерата Принот и в Ептиген. Има в актива си и турове, като “Vertical Limit” (M12), първи повторения по “Spiderman” (M13), “Superman” (M13+) и “Ironman” (M14+).

Допада му и “въздушното” катерене в Доломитите, където има над 160 маршрута, повече от които соло. През зимния сезон на 2013/ 2014 г. той изкачи соло и за първи път на класика “Via Olimpia – Going to Gold” по източното ребро на Катиначо (F8a free climb). Към това по-късно прибави “Just Like a Pill” (VIII+/ IX-) в стил trad.

Том се занимава със ски и сноуборд от петгодишна възраст. Обича всичките им разновидности – ски-туринг, ски-алпинизъм, фрийрайд, екстремни или просто класически алпийски ски, и ги практикува на най-различни места – в района Лез‘ Екрен, Вал ди Фаса, в Бернер Оберланд.

Бернер Оберланд е мястото, където в най-голяма степен е усъвършенствал алпинистките си умения. Той има първи солови изкачвания по “The North Pillar Direct” и “Locherspiel” на Северната стена на Айгер, първо free solo по “The North Pillar Direct”. Трябва да бъдат споменати новият му 600-метров маршрут “If Genghis Can, We Can” (ED, Wi4, M5) по северната стена на Агасицхорн и (вероятно) първото соло по смятания за класика тур “Tillman-Welzenbach” по северната стена на Грос Фийшерхорн.

Общо в Алпите Том има над 110 изкачвания – предимно солови.

Любима група: “Pink Floyd”.

Любима книга: “Седемте стълба на мъдростта” от Томас Лоурънс Арабски.

Любима храна: паста и шоколад.

Любима напитка: вода.

Предпочитани еспадрили: “Instinct”.

Предпочитани обувки за алпинизъм: “Phantom 6000”.

Предпочитани обувки за ски: “Rush”.

Любима сентенция: “Всички мъже сънуват. Но не в еднаква степен. Тези, у които сънищата се появяват през нощта в прашните кътчета на съзнанието им, след събуждането на другия ден установяват, че това е суета. Но сънуващите денем са опасни хора – защото те могат да осъществяват сънищата си с отворени очи”, Томас Едуард Лоурънс Арабски.

Ще ни липсваш, Том!

Вход: 6лв.
Запазете своето място като закупите предварително вход тук:

Описание Сума
Прожекция на филма "ТОМ" 6.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Организатори: Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“

Полски институт в София

Recent Posts

Leave a Comment