Промяна в програмата – извинявайте!

Форсмажорни обстоятелства – изригването на вулкана Лаки в Исландия и затварянето на аерогарите в цяла Европа, налага промяна в програмата на в Полския Институт за 19 април т. г. От 18.00 часа вместо “На всяка заповед на началника…” и срещата с един от авторите му – Йежи Порембски, ще можете да видите филма първопокорителите”.

Последният (Полша, 2008, Кшищоф Виелицки, Йен Широки, Анна-Мария Филипов, 55’/ “Pierwszy zdobywcy”, Polska, 2008, Krzysztow Wielicki, Jen Sheroky, 54’), чиито продуцент е непристигналият гост Йежи Порембски, е от серията „Полските Хималаи”. На миналогодишния Девети международен фестивал на планинарския филм в Банско получи Наградата на Туристическа асоциация Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания ex aequo с “Карстенс – седмият връх” (Словакия, 2008, Павол Барабаш, 45’).

Филмът разказва за първите контакти на поляци с най-високите планини, чиято кулминация е изкачването на Източния връх на Нанда Деви в Гархвалските Хималаи (7434 м) от Якуб Буяк и Януш Кларнер през 1939 г., в самото навечерие на Втората световна война. Тогава това е шестият по височина изкачен от хора връх.

Прожекцията на филма „На всяка заповед на началника…” и срещата с Йежи Порембски не се отменят, а се отлагат – по всяка вероятност за май тази година.

Recent Posts

Leave a Comment