Пролетният сезон започна с катастрофа – най-голямата в досегашната история на Еверест

Тя бе предизвикана от лавина по непалските склонове на върха, която се стовари върху ледопада Кхумбу. Има (по различни данни) 12 или 15 загинали. Трима души са тежко ранени, като техният брой може да се увеличи. Мнозина се смятат за изчезнали.

Инцидентът е настъпил на 14 април т.  г.  около 06.30 часа местно време, след свличането на огромни маси сняг и лед от склона на т. нар Западно рамо (West Shoulder, 7010 м) на Еверест.

Към 11.30 часа днес са намерени телата на четирима от загиналите. Спасени са четирима души. Всичките са шерпи. Възможно е част от засегнатите да се намират все още под снежните маси.

Мястото, от което е тръгнала лавината

Снимка/ photo: alanarnette.com

Лавината е била предизвикана от откъртването на огромен серак, надвиснал над Западния циркус (Western Cwm). Тя е помела обработеният маршрут между лагерите 1 и 2 на височина 5800 м, на мястото, наречено “popcorn field”.  В момента там са се намирали над 50 души, предимно шерпи.

В резултат от унищожаването на пътя (счупени алуминиеви стълби, отнесени парапети) около 100 човека (също основно шерпи) са блокирани в лагер (6250 м). Осведомителните агенции съобщават за пълен хаос в базовия лагер и по маршрута. В района летят военни хеликоптери, които транспортират ранени или евакуират намиращи се в лагер 3.

Приблизителният път на лавината

Снимка/ photo: alanarnette.com

Челото на лавината

Снимка/ photo: alanarnette.com

Засега липсва информация за националността на загиналите и пострадалите, но се знае, че са основно шерпи.

По мнението на госпожа Елизабет Хоули (Elisabeth Hawley), днешното нещастие е най-голямото в цялата история на Еверест. Досега най-много хора при един инцидент бяха загивали на 10 май 1996 г. – осем души. През 1922 г. лавина отнема живота на седмина шерпи от северната (тибетската) страна на Еверест. При лавина през 1970 г. загиват още толкова техни сънародници – този път в района на ледопада Кхумбу (Khumbu Icefall).

През тази година от непалската (южната) страна да атакуват Еверест се подготвяха около 300 клиенти на 28 комерсиални експедиции.

Трагична равносметка – 12 загинали и 4 изчезнали

„Над 100 човека се намират над разрушения участък от пътя през ледопада Кхумбу към Западния циркус в резултат на вчерашната лавина. Прави се всичко възможно за евакуацията им” – съобщи представител на агенцията за организиране на комерсиални експедиции “Peak Freaks”.

От агенцията “Adventure Consultants” завиха, че сред жертвите са неколцина от работещите за нея шерпи, а от “Alpine Ascents” – че петима души от персонала й се смятат за изчезнали.

Палатка на полевата болница в базовия лагер на Еверест от юг, принадлежаща на неправителствената организация “Everest ER”

Снимка/ photo: Everestdoc

Непалското Министерство на вътрешните работи, позовавайки се на информация от Министерството на туризма, културата и гражданската авиация, посочва поименно загиналите при вчерашния инцидент:

 1. Мингма Нуру Шерпа от Намче Базар (Mingma Nuru Sherpa of Namche) – с 4 четири изкачвания на осемхиляденици,
 2. Дорджи Шерпа от Намче Базар (Dorji Sherpa of Namche) – с 4 изкачвания на осемхилядници,
 3. Анг Чири Шерпа от Намче Базар (Ang Tshiri Sherpa of Namche) – 7,
 4. Нима Шерпа от Намче Базар (Nima Sherpa of Namche) – 9,
 5. Пхурба Онгиал Шерпа от Пангбоче (Phurba Ongyal Sherpa of Pangboche) – 7,
 6. Лхакпа Тенджинг Шерпа от Кхумджунг (Lhakpa Tenjing Sherpa of Khumjung) – 2,
 7. Чхиринг Онгу Шерпа от Кхумджунг (Chhiring Ongchu Sherpa of Khumjung) – 2,
 8. Дорджи Кхатри от Лелеп (Dorjee Khatri of Lelep) – 9,
 9. Тхен Дорджи Шерпа от Кхумджунг (Then Dorjee Sherpa of Khumjung) – 7,

10.  Пхур Темба Шерпа от Япху (Phur Tempa Sherpa of Yaphu) – 9,

11.  Пасанг Карма Шерпа от Джувин (Pasang Karma Sherpa of Juvin) – 5,

12.  Асман Таманг от Сотанг (Asman Tamang of Sotang) – 9.

Според данни от същия източник към момента за изчезнали се смятат:

 1. Тензинг Чотар Шерпа от Намче Базар (Tenzing Chottar Sherpa of Namche) – 9,
 2. Анг Каджи Шерпа от Макалу (Ang Kaji Sherpa of Makalu) – 9,
 3. Пем Тенджи Шерпа от Чоксам (Pem Tenji Sherpa of Choksam) – 2,
 4. Аш Бахадур Гурунг от Лапрак (Ash Bahadur Gurung of Laprak) – 7.

Освен за споменатите по-горе две агенции за организиране на комерсиални експедиции изброените са работили за “Shangri La Nepal”, “Himalayan Guides Nepal Treks and Expedition”, “Seven Summit Treks”, “Summit Nepal Trekking” и  “Himalayan Ecstasy  Treks”.

Our deepest condolences to Sherpa’s families.

Recent Posts

Leave a Comment