Приключенско и планинарско кино в Стара Загора на 15, 16 и 17 май т. г.

В рамките на традиционните Алекови дни (11-20 май 2012 г.) Община Стара Загора, туристическото дружество “Сърнена гора”, библиотеката “Захарий Княжески”, сдружението “Международен фестивал на планинарския филм” организират “Ехо от Банскофилмфест’ 2011” на 15, 16 и 17 май т. г.

Прожекциите са от 18.30 часа в залата на Регионалната библиотека “Захарий Княжески”.

Ето и програмата:

15 май 2012 г., вторник

18.30-19.22 – “Мбамбу и Лунните планини”, Сърбия, 2010, Луциян и Наташа Мунтян, 52’ (“Mbambu and the Mountains of the Moon”, Serbia, 2010, Lucian and Natasa Muntean, 52’)

Мбамбу е 16-годишна девойка, която живее в подножието на планината Рувензори в Уганда. Тя е кандидат-гид и се надява, че ще бъде първа от семейството си, завършила средно образование. Но за да стигне до петте хиляди метра на Рувензори, тя трябва да преодолее културни и социални бариери, които стоят пред момичетата и младите жени в Западна Уганда. Това е филм за надеждите на жените от племето баконзо за културно и професионално издигане в едно стабилно развиващо се общество.

Награда на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

19.22-19.50 – “Дива вода”, САЩ, 2010, Ансън Фогъл, 28’ (“WildWater”, USA, 2010,

Anson Fogel, 28’)

Един филм за човешкото общуване с най-дивите планински реки и за куража да влезеш във водовъртежите и бурното течение на побеснялата “бяла вода”.

19.50-20.00 – почивка

20.00’-20.43’ – “Във вълчата кожа”, Австралия, 2010, Тим Коп, Майкъл Дилън, 43’ (“In the Skin of a Wolf”, Australia, 2010, Tim Cope, Michael Dillon, 43’)

Първа част от филма “По стъпките на Чингиз Хан” (в Централна Монголия, Алтай и Казахстан). За младия австралийски търсач на приключения Тим Коп това е пътешествието на живота му. През януари 2008 г. то е обявено за “едно от най-големите пътешествия на нашата съвременност” от австралийското издание на “National Geographic”. Той изминава 10 000 километра, яздейки на кон, и прекосява евразийските степи. От някогашната монголска столица Каракорум до Унгария следва номадския път на легендарния предводител Чингиз Хан, срещайки се с потомци на многобройни древни народи и потвърждавайки свещената роля на коня в техния живот.

Специалната награда на журито от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

20.43-21.38 – “Тру дьо фер – Желязната дупка”, Словакия, 2011, Павол Барабаш, 55’ (“Trou de Fer – Železna diera”/ “Trou de Fer – The Iron Hole”), Slovakia, 2011, Pavol Barabaš, 55’)

Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали “произведение” каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест сред каньоните на Земята. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Там досега са прониквали само няколко души. Той е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Там може да се влезе, но няма никаква гаранция за излизането. Плюс това каньонът е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър!

Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

16 май, сряда

18.30-18.49 – “Непрекъснатата линия”, Италия, 2011, Ерве Бармас, Джакомо Берте, Дамяно Левати (“La linea continua”, Italy, 2011, Hervè Barmasse, Giacomo Berthet, Damiano Levati, 19’)

Мъже от четири поколения на фамилията Бармас от Валтурнанш са алпинисти, изследователи и планински водачи в района на Матерхорн, който в долината Аоста носи името Червино. На 17 март 2010 г. бащата и сина Марко и Ерве Бармас прокарват 1200-метров премиерен маршрут по южната стена на Матерхорн, с което потвърждават силата и непреходността на семейната традиция.

18.49-19.34 – “Кукучка”, Полша, 2011, Йежи Порембски, 45’ (“Kukuczka”, Poland, 2011, Jerzy Porebski, 45’)

Филм за един от най-големите алпинисти в света, втория човек, изкачил всички осемхилядници. Историята му е разказана с думите на негови близки, роднини, приятели и други хималаисти – съпругата му Целина, сина му Войчиех, Бернадет Макдоналд (Канада), Карлос Карсолио (Мексико, четвъртия по ред притежател на Хималайската корона след Меснер, Кукучка и Лоретан), Курт Димбергер (Австрия), Райнход Меснер (Италия), Кшищоф Виелицки (Полша)

19.34-19.53 – “Студ”, САЩ, 2011, Ансън Фогъл, 19’ (“Cold”, USA, 2011, Anson Fogel,

19’)

На 2 февруари 2011 г. Симоне Моро, Денис Урубко и Кори Ричардс станаха първите алпинисти, които изкачват осемхилядник в Пакистан през зимата. Кори бе първият американец, стъпил на връх от категорията на най-високите в зимни условия. Той е и автор на снимките в белия ад по пътя към Гашербрум-2 (8035 м).

19.55-20.05 – почивка

20.05-20.21.01 – “Гравитацията никога не спи”, Швейцария, 2009, Пиер-Ален Ейо, 56’ (“Gravity never sleep”, Switzerland, 2009, Pierre-Alain Hayoz, 56’)

Подзаглавието на този филм е “Всички разновидности на парапланеризма” и то казва всичко. Всъщност те са петима приятели – Марк Пюжен, Матийо Дула, Александр Дей, Никола Орнер и Пиер-Ален Ейо, които пътешестват по света, за да търсят границите на възможното в парапланеризма – от Мексико през Мароко до Нова Зеландия. В “репертоара” им има скокове от хеликоптер, дълги прелети от типа cross country, roll over-и (скокове с предварително отворен парашут) от балон, аеробатика (акробатика с параплани), полети от високи върхове.

21.01-21.54 – “Сър Едмънд Хилари след Еверест – едно неспирно изкачване”, Австралия, 2000, Майкъл Дилън, 54’ (“Sir Edmund Hillary beyond Everest/ the ongoing climb”, Australia, 2000, Michael Dillon, 54’)

Цялостен филмов портрет на Сър Едмънд Хилари, който не само изкачва Еверест за първи път, но се превръща и в най-големия благодетел и доброжелател на шерпския народ в Непал, за който построява десетки училища и болници и му помага да направи решителната крачка от средновековието към съвременността.

17 май, четвъртък

18.30-19.22 – “Холтана – приключение в  Антарктика”, Франция, Сам Боже, 52’ (“Holtanna, l’ aventure Antartique”, France, 2010, Sam Beaugey, 52’)

На 28 ноември 2009 г. Жералдин Фаснахт, Сам Боже, Себ Колон-Гро и Маню Пелисие напускат Франция на път за Антарктида. Там в продължение на два месеца, в режим на пълна автономност, изкачват невероятния скален обелиск Холтана. Но приключението им не се изчерпва само с това. Към него се добавят екстремни ски, сноуборд, бейз джъмпинг и полети с костюм-крило.

19.22-20.04’ – “Пророкът”, Великобритания, 2010, Аластър Лий, 42’ (“The Prophet”, Great Britain, 2010, Alastair Lee, 42’)

Това е първата (и най-важна) част от филма “Психоанализа-2”. Тя разказва за проекта с десетгодишна давност на знаменития британски big wall-катерач Лио Хоулдинг за маршрут по източната стена на Ел Кап в Йосемити.

Награда на Сдружението на туристическия бизнес в Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

20.05-20.15 – почивка

20.15-21.44 – “Първият на Еверест”, Австрия, 2010, Гералд Салмина, 99’ (“Erster auf dem Everest”/ “First on Everest”, Austria, 2010, Gerald Salmina, 99’)

Едмънд Хилари и Тензинг Норгей правят първото документирано и безспорно изкачване на Еверест на 29 май 1953 г. Немският изследовател Йохен Хемлеб се опитва да отговори доколко основателни са предположенията, че първи на Третия полюс са могли да бъдат Джордж Мелъри и Андрю Ървин. Особено след откриването на тялото на първия през 1999 г. През 2010 г. Хемлеб организира експедиция, която използва методи от криминалистиката, и търси останките на Ървин, който е разполагал с малък фотоапарат, чието съдържание може би крие отговор на загадката. Кой, все пак, е бил първи на Еверест?

Поредният вълнуващ филм на Гералд Салмина, чието произведение “Маунт Сент Илайъс” получи една от наградите на Банскофилмфест’ 2010.

Голямата награда – Grand Prix – от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

Заповядайте!

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.

Община Стара Загора, туристическото дружество “Сърнена гора”, библиотеката “Захарий Княжески”, сдружението “Международен фестивал на планинарския филм” организират и изложбата на Георги Чараклиев от Дупница “Свети места”

Откриването й е в 18.00 часа на 15 май 2012 г. във фоайето на Регионалната библиотека „Захари Княжески”

Изложбата ”Свети места”

На земята има особени места, където можем да се приближим до Бога, да влезем в общение с Него и да бъдем озарени от Неговата благодат. Това са светите места, места с особено благодатно Божие присъствие.

С фотосите от изложбата може да се запознаете и да се докоснете с някои такива сакрални места. Това са: манастири – действащи и запустели; раннохристиянските храмове – останали наследство от християнска Византия; средновековни църкви; забележителни възрожденски църкви; Светите води – аязма; оброци и оброчни места и други.

Подбрани са християнски култови обекти, свързани с българската история, от различни краища на българските земи, някои от които днес се намират извън политическите граници на България.

Вниманието е акцентирано върху тънещите в забвение и разруха свети места, поддържали през вековете християнския дух, и до голяма степен виновни днес да я има България. За жалост такива места не са никак малко – преобладаващи са!
Настоящата изложба има за цел да представи и интернет сайта за българските църкви и манастири – „Свети места” – svetimesta.com. Повече информация за поместените в изложбата обекти, както и за много други, можете да научите в сайта.

Авторът на изложбата е Георги Чараклиев от град Дупница – създател и главен редактор на сайта “Свети места”.

Recent Posts

Leave a Comment