Приключенска киновечер

В навечерието на най-големия фестивал за планинарско и екстремно кино Банскофилмфест, Ви каним на приключенска киновечер! 🙂

На 24 септември от 19:00ч. в рамките на традиционните ни приключенски вторници в Полския институт в София ще Ви представим два филма:

19:00ч. – 19:20ч. – “Кангчендзьонга” (Полша, Кристина Рахвал, 19’)
Адам Биелецки – съавтор на първите зимни изкачвания на Гашербрум-1 (или Хидън пик, на 9 март 2012 г.) и Броуд пик (5 март 2013 г.), стъпил и на К-2 (на 31 юли 2012 г.) и Макалу (30 септември 2011 г.), след едногодишна пауза в най-високите планини, е поканен от Денис Урубко да участва в пролетна експедиция на Кангчендзьонга. Филмът разглежда смирението пред природата, укротяването на собственото его. И показва, че за отказване от поставената цел е необходима също толкова сила, колкото и за постигането й.

19:20ч. – 20:30ч. – „Балканско колоездачно приключение“, Белгия, Жан-Юже Коре, 70`

В България Жан Юже незаконно изследва изоставена съветска следа. Неговото преминаване, заснето от непознат, води до неочаквана реакция от медиите и провокира дебат в Европейския парламент. Шест месеца по-късно, той пропътува областта на велосипед и се гмурка в историята на Балканите, която проучва, откакто е 19-годишен. Той открива земя на гостоприемство, пълна с изненади: сприятелява се с косовски гмуркачи, става свидетел на последствията от войната в Босна и Херцеговина и качва изгубено куче на велосипеда си. Едно човешко пътешествие с импровизиран маршрут, близо до планините и природата, което дава смисъл на израза „съвременно приключение”.
Награда на Журито Междинародния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018

Организатори:
Полски институт в София
Международен фестивал на планинарския филм

Вход: 5лв.

Recent Posts

Leave a Comment