Презентация „Спартатлон – от подготовката до финала“

На 31 май от 19:00ч. в залата на Полския Институт в София бегачът и алпинист и дългогодишен член на нашия екип Деян Петков ще ни разкаже за едно невероятно приключение от изминалата есен – 39-ия SPARTATHLON – 250 км от Атина до Спарта, които успява да пробяга за малко над 29 часа – второ най-добро българско постижение въобще.
Ще научите и повече за историята на това невероятно състезание от античността до днес, в която има и българска годишнина –
тази година се навършват 30 години от най-голямото българско постижение в света на ултра бяганията – победата на Руско Кадиев през 1992-а в Спартатлона.
🥇Спартатлонът е може би най-желаното и романтично бягане в света на дългите асфалтови бягания. Провежда се всяка година в последната седмица на септември в чест на атинския войн Фидипид, който през 5 век пр.н.е. се е опитал да спаси Гърция от една от големите Персийски инвазии, пробягвайки разстоянието от около 250км от Атина до Спарта само за ден, за да потърси помощта на Спарта в битката с Персите.
Деян ще ни сподели как тренира за толкова тежко състезание и още:
❓Каква подготовка е необходима за подобно състезание?
❓Как се съчетават алпинизъм и състезания по бягане?
❓Как да тренираме и каква храна е добре да се консумира преди и след състезания?
❓Екипировка? Съвети?
Деян ще отговори и на вашите въпроси относно принципите за подготовка и хранене по време на дълги бягания, например Витоша 100. Повече за неговите тренировки, можете да следите тук: https://www.strava.com/athletes/deian
Деян Петков е алпинист и ултрабегач в свободното си време, баща и IT специалист в живота.
През 2020г. става втори в Националния шампионат на Италия по 24-часово бягане – “Lupatotissima”, като изминава за едно денонощие 226 километра и 448 метра.
Всяка седмица “навърта” по 150 км някъде из София и казва, че това е целогодишно – като подготовка за алпинизмачлен е на АК “Планинец”). Междувременно, участва няколко пъти в годината в ултрамаратони (член е и на СК “Бегач”), а два пъти месечно катери със свръзката си – Николай Вълков по най-дългите алпийски турове в България – като подготовка за по-високите и по-сложни върхове.
Деян подготвяше прогнозата за времето и участваше в организацията на експедициите на Боян Петров. Над 10 години е и в екипа на Международния фестивал за планинарско кино – Банско филм фест и консултира някои издания по теми, свързани с бягане и алпинизъм.
Организатори:
Банскофилмфест
Полски Инситут в София
Recent Posts

Leave a Comment