Презентация на Васил Гурев: “Кавказ, Памир, Хималаи и след това”

Един от любимите ни автори ще разкаже за живота си на пътешественик, полярник и учен – Васил Гурев с презентация “Кавказ, Памир, Хималаи и след това” на 11 юни, от 19:00ч. в традиционната зала на Полския институт!

Васил Гурев – Университетски клуб на пътешественика
Това е разказ за пътя през годините. От първата мечта – един далечен син връх, поне малко по-висок от … Мусала. След това Казбек и Елбрус, Корженевска и Хан-Тенгри, после девствен връх в Хималаите.
Снимките не смайват с невероятното си качество, те са сканирани диапозитиви от онези години. Но носят аромата на едно друго време. Отминалите дни – романтичен спомен за едни, отправна точка за сравнение за други. А защо не – и начало на нови планове и мечти.
Разказът е не толкова за върховете, а за пътя към тях. И за хората, с които си го изминал.

Васко е ядрен физик. Работи във Физически факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Още в 10 клас се насочва към точните науки и по-конкретно към физиката. През 1972 година записва Физика във Физически факултет на Софийския университет, а през 1977 година е официално назначен да работи там.
Има 12 научни сезона в Антарктика, в българската база на остров Ливингстън.

През 1991 г., като продължение и развитие на Клуба на пътешественика и желанието на Васко да работи и прави добро за обществото, той създава Университетски аварийно-спасителен отряд – организация, която да се подготвя за реакция при бедствия аварии и катастрофи. Една година по-късно, УАСО става колективен член на Български младежки Червен кръст (БМЧК). След няколко години на развитие Васко способства за създаването на Национален екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи (НЕРБАК) към БЧК.
В дългогодишната си практика зад гърба си ярко изпъкват земетресението в Турция 1999, редица големи горски пожари, организация на ежегодните състезания по първа помощ на аварийни екипи, безчет тренировки и обучения.
Васко е заразителна личност, която поддържа отряда жив в добри и лоши моменти вече 25 години. Всеки попаднал в неговото обкръжение е въвлечен в неговия живот и идеали.

Очакваме Ви!

Организатори:
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“
Полски Институт в София

Вход: 4лв.

Recent Posts

Leave a Comment