Презентация: Лаос – пещерна експедиция 2017

Банскофилмфест, рубрика „Академия за пътешественици“:
Презентация: Лаос – пещерна експедиция`2017

Описание Сума
Презентация, 9 май: Лаос – пещерна експедиция 3.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
На 9 май в залата на Полския институт (ул. Веслец 12) от 19:00ч. спелеолозите Хелиана Дундарова и Цветан Паров ще ни разкажат за експедицията им в далечен Лаос. По покана на литовски спелеолози към членовете на Българско Пещерно Дружество (Българско Пещерно Дружество Bulgarian Caving Society) през януари месец 2017г. се случва пещерната експедиция в Лаос. В експедицията участват Хелиана Дундарова, Цветан Паров и Кирил Данаилов.

По време на експедицията те извършват проучвания в четири големи карстови района на провинция Кхамуне (Кhammouane), разположена в централен Лаос. Те ще ни запознаят с особеностите и мащабите на тропическите пещери и техните приказни образувания. Повече за изучаването на пещерната фауна и определянето на видовете прилепи ще научим от зоолога Хелиана Дундарова (Heliana Dundarova). Цветан Паров и Кирил Данаилов извършват теренни проучвания, по време на които снемат GPS координати на перспективни входове на пещери, които остават за изследване от бъдещи експедиции.
За 20 дни те изминават 550 километра през джунглите и природните паркове на мотоциклети, изграждат няколко лагера в този екзотичен район и нощуват заедно с местни семейства.

Лаос е една от най-древните държави в Индокитай, населявана от китайски племена, които идват на юг от съвременната китайска провинция Юннан. Намира се в Югоизточна Азия, която граничи с Мианмар и Китай на северозапад, с Виетнам на изток, с Камбоджа на юг и с Тайланд на запад.

Лектори:
Хелиана Дундарова – асистент и докторант в института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките и активен член на Българско пещерно дружество. Научна дейност: изучаването на прилепите двойници от групата на мустакатите нощници с помощта на молекулярни методи. Участник в международни пещерни експедиции в Албания-2013, 2015, Сърбия-2016, 2017, Иран-2015 и Лаос-2017.
DSCN1700
Цветан Паров – завършва физика и математика в СУ „Климент Охридски“, профил Космология през 2008г..От 2010г. е част от екипа оператори-електроцентрала към ВЕЦ Своге АД. През 1997 г. завършва курс „Пещерняк“ към ТД „Витоша“, през 2002г. завършва курс „Пещерно Спасяване“, от 2013г. е член на Българско Пещерно Дружество. Участник в международни пещерни експедиции в Гърция-2007, Украйна-2007, Китай-2013, Иран-2015 и Лаос-2017.

parov foto 097

Организатори:
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“
Полски институт в София

Вход: 3лв.
Нужно е предварително закупен вход за това събитие. Можете да го направите онлайн тук:

Описание Сума
Презентация, 9 май: Лаос – пещерна експедиция 3.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Recent Posts

Leave a Comment