Презентация: Колкина дупка – изследването на новата най-дълбока пещера в България

По повод откритието на новата най-дълбока пещера в България, в партньорство със SOHO* ви каним на второто издание в зелената къща на Академия за пътешественици, на която интересни гости споделят приключенията си –  4 април, 19:00ч., ул. Искър 4.

корица facebook

Този път лектори ще са спалеолозите от ПК Под Ръбъ, чийто основен двигател е приятелството и изследователската страст. Прекарвайки значителна част от времето си в планините, членовете на клуба организират и участват в експедиции, изследват пещери и пропасти, а основната им цел е да насърчават спелеологията на територията на община Своге, страната и чужбина.

В началото на тази година бе проведена експедиция, като в хода ѝ бе достигната кота -408,5 м. След дългогодишни проучвания на природния феномен Колкина дупка, намиращ се в Понор планина до село Зимевица, община Своге, изследователите официално я определят като най-дълбоката пещера в България – досегашният рекорд / -397м. / на пещерата Райчова дупка в Троянския балкан бе изпратен в историята.

Изследването на Колкина дупка е от изключително значение за географските представи и идеите за пещери в България. Според научни изследвания, тази пещерна система има потенциал за развитие до -800м. денивелация и над 10 000м. хоризонтални галерии. Изследването на подобни подземни обеми в такава дълбочина и в толкова неприветливи условия изискват добра психическа, физическа и техническа подготовка. А най-интересното е, че пещерата е в процес на проучване и никой не може да знае със сигурност какво още ни очаква.

Вход: 4лв.
Форма за записване: https://goo.gl/hxrYag

ЛЕКТОРИ:
– Делчо Топалов – занимава се със спелеология от 21 години. Посетил множество пещери в България и зад граница, продължава да се занимава с проучване, екипиране, картиране, транспорт и организация.
– Павлин Димитров – занимава се със спелеология от 15 години. Работи усилено по дейности като проучване, екипиране, картиране, транспорт и организация.
– Светослав Маринов: един от основателите на пещерен клуб „Под Ръбъ“. Завършил е хидрогеология и инженерна геология и се занимава със спелеология от 12 години.

ОРГАНИЗАТОРИ:
*Bansko Film Fest: Международен фестивал за екстремно и планинарско кино в Банско и единствен в този формат за България и Балканите. Предлагат най-доброто от световното кино на тази тематика и канят актуални световни имена в екстремните спортове и приключения. Екипът на фестивала организира и поредицата от събития, едно от които – „Академия за пътешественици“, е с почти 20-годишна история. Форматът е цикъл от презентации, лекции и медицински семинари, свързани с пътешествията и постиженията на българи по света.

**SOHO Sofia: Арт коуъркинг пространство, което съчетава уютно работно място за споделено ползване с програма от културни и професионални събития и общност от креативни професионалисти и което подкрепя разнообразни социални каузи.

Recent Posts

Leave a Comment