Презентация: Киргизстан. Земя на контрасти с неразказни до сега приключения.

„Академия за пътешественици“ представя: Киргизстан. Земя на контрасти с неразказни до сега приключения.

На 13 октомври от 18:30ч. в галерията на Полския институт в София продължаваме с все по-интересни презентации и разкази за пътешествия далчени. Този път презентатор е д-р Хелиана Дундарова – учен, експерт в проучването на прилепи, пътешественичка и пещернячка. Тя ще ни разкаже освен за своите проекти, обучение и експедиции в Киргизстан, но и защо за нея това е страна контрасти…

Хелиана споделя: „Зад всеки житейски проект, стои предистория. Моята започна в края на пещерна експедиция „Алай 2017“, организирана от Българско пещерно дружество и звучи по следния начин „… в края на септември 2017 г., тръгнахме обратно към Бишкек и отново се озовахме в единственият проход в планината, свързващ севера и юга. Отново нашият гид ловко маневрираше сред хаоса от овце, коли и камиони. Отново всичко беше същото, но някак си различно. За минути ни завари зимата и всичко се обагри в бяло. За секунди осъзнах, че оставям душата си да галопира с конете в „Тую-Муюн“, да се рее със зимния вятър в прохода на Тяншан и да се наслаждава на червеникавия залез на слънцето над платото „Джалпак-Таш“. Аз оставям душата си свободна тук, а останалото отнесете в къщи!“. След което още преди да се кача на самолета за дома реших, че на всяка цена трябва да се завърна в Киргизстан. Да се завърна в моята „Земя на контрасти“ и дейностите освен научни да са и със социална насоченост.

През 2018 г., получих тази възможност благодарение на фондация Rufford, която финансира проекти за опазване на видовото разнообразие в страни извън ЕС. Основни цели на проекта бяха свързани с изучаване и опазване на прилепите, но на първо място беше образованието и работата с местните хора. Защото образованието е ключът към опазването на живота на нашата планета. По този начин започна моето две годишно приключение в Киргизстан с работно заглавие „Подземните местообитания като основна единица за опазване на уязвимите прилепни колонии в югозападен Киргизстан“.

Заповядайте!

Местата са органичени! Събитието ще се проведе при спазване на всички мерки, ще бъдат осигурени и дезинфектанти на входа.

Организатори: Банско филм фест
Полски институт в София

Вход: 5лв.

Можете да закупите предварително вход тук:

 

 

 

Описание Сума
Презентация: Киргизстан 5.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Recent Posts

Leave a Comment