Презентация на Н.П. г-н Стефано Балди на Банско Филм фест 2017

В програмата на Банскофилмфест 2017:

26 ноември, неделя

Голяма зала

 11:00ч.-12:00ч.  –  презентация на Негово Превъзходителство Г-н Стефано Балди, посланик на Република Италия в София – представя една от най-невероятните и най-смайващите истории в световния алпинизъм. Неин герой е знаменитият италиански дипломат, общественик, писател, пътешественик и алпинист Феличе Бенуци. Бенуци бяга от английски затвор в подножието на Маунт Кения със сънародниците си Джовани Балето и Винченцо Барзоти. Тримата не устояват на изкушението да изкачат една от кулминациите (Пойнт Ленана) на изключително красивия, втори по-височина връх на Черния континент. Феличе Бенуци описва това приключение в превърналата се в бестселър книга “Бягство на Маунт Кения”.

Стефано БАЛДИ

Посланик на Италия в София от 19.9.2016.

Стефано Балди е роден в Чита дела Пиеве (област Перуджа) през 1961 г. През 1986 г. се дипломира по Икономика и търговия в Университета в Рим. През 1989 г. влиза в дипломатическата кариера и започва професионалния си път в Министерство на външните работи, Генерална дирекция „Икономическа дейност“.

Първият му мандат в чужбина е през 1991 г. като заместник-ръководител мисия в посолството в Дар-ес-Салам. През 1995 г. е назначен за първи търговски секретар в Постоянното представителство на Италия в ООН в Женева.

След завръщането му в Рим през 1999 г. и кратък период на работа в Центъра по архив и телекомуникации, е назначен за завеждащ Статистически отдел в Министерството към Звеното за анализ и програмиране в Генералния секретариат.

През 2002 г. е назначен в Постоянното представителство на ООН в Ню Йорк като първи съветник, отговарящ за Първия комитет на Общото събрание по въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжия; през 2006 г. се премества в Постоянното представителство на ЕС в Брюксел, където изпълнява длъжността на съветник по външните работи в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС).

При завръщането му в Министерството през 2010 г. е назначен за ръководител на Звено за научно и технологично сътрудничество в Генерална дирекция „Промотиране на система Италия“.

От 2011 г., след повишението в ранг на пълномощен министър, отговаря за обучението в Министерство на външните работи – отначало като директор на Дипломатическия институт, а от 2014 г. като завеждащ специално Звено в Генерална дирекция „Ресурси и иновация“. Освен ръководене на звеното осъществява и активна дейност по обучение в областта на дипломатическия мениджмънт и комуникациите.

От дълги години Стефано Балди съчетава дипломатическата си работа с усилена академична дейност. Автор е на многобройни книги. Изследователската му дейност и последните му публикации са посветени на използването на новите технологии и социалните медии в дипломацията, на приложението на мениджмънта в дипломацията и на книгите, написани от италиански дипломати. Създава и поддържа блог за обучение “Diplo Learning corner” и сайта “Дипломацията в образи”, посветен на исторически снимки на италиански дипломати. От 2013 до 2016 г. води по радио ЛУИС свое авторско седмично радиопредаване “Дипломация и околности”, посветено на професията на дипломата.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment