Представяне на книгата „По-високо от върха. Йежи Кукучка“

Представяне на книгата на Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски „По-високо от върха. Йежи Кукучка“
Прожекция на филма „Партия покер на Лхотце“ режисьор Войчех Кукучка
Кога: 14 април 2022 г., четвъртък, 18.30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен.
Организатори: Полски институт в София, издателство „Вакон“ и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.
Каним ви на представянето на българското издание на книгата „По-високо от върха. Йежи Кукучка“ на Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски с участието на авторите и преводача Крум Крумов. Модератор: Елеонора Гаджева. След разговора – прожекция на филма „Партия покер на Лхотце“- реж. Войчех Кукучка (23‘, с български субтитри).
Отвън беше като кремък – твърд и студен, но отвътре беше артист, който умее да разговаря със скалата (Артур Хайзер за Йежи Кукучка).
Книгата „По-високо от върха“ е разказ за легендарния хималаист Йежи Кукучка, който изкачва всички четиринайсет осемхилядника на Земята и завършва Хималайската корона за осем години – постижение, което остава ненадминато в продължение на повече от три десетилетия. На единайсет от върховете прокарва нови маршрути, четири покорява през зимата, седем – в алпийски стил или бързо, с малък екип, без междинни лагери. Постиженията на Кукучка са толкова забележителни, че дори най-големият му съперник Райнхолд Меснер, който печели надпреварата за Хималайската корона, го поздравява с думите: „Ти не си втори. Ти си велик“. А когато пристига трагичната вест, че Йежи Кукучка е загинал на южната стена на Лхотце, целият свят е потресен. Базирана на записки от дневниците на Кукучка, разговори със съпругата му Цецилия и интервюта с негови колеги в експедициите, тази книга представлява задълбочен и откровен портрет на великия хималаист, вечно устремен към следващия връх и отвъд.
🎬 „Партия покер на Лхотце” (Полша, 2010, Войчеех Кукучка, 23’) – филмът разказва историята на опитите за изкачване по знаменитата Южна стена на Лхотце, която Меснер през 80-те години на миналия век нарича „Стена ХХI век”, от гледна точка на сина на Йежи Кукучка – Войчех. Във филма са използвани кадри, документиращи експедицията до момента, в който настъпва трагедията, отнела живота на Йежи Кукучка.
Филм от програмата на Международния фестивал на планинарското кино – Банско!
Заповядайте!
* По време на проявата препоръчваме спазването на дистанция и носенето на маски.
Recent Posts

Leave a Comment