Празник на полския хималаизъм – Райнхолд Меснер откри паметника “Хималайска корона”

В събота, 28 юни т. г., за петнадесети път се проведоха тържествата на Алеята на звездите на спорта във Владиславово (пристанище и известен курорт на брега на Балтийско море – бел. пр.), които този път бяха изцяло посветени на полския хималаизъм.

Райнхолд Меснер пред паметника

Снимка: Войчиех Швиенчицки

Photo: Wojciech Święcicki

Мястото на тържествата

Снимка: Януш Курчаб

Photo: Janusz Kurczab

Алеята на звездите на спорта се появи през 2000 г. във Владиславово, близо до известния Център за олимпийска подготовка “Цетниево” и е огледало на над 100-годишната история на полския спорт. Припомня на съвременните хора и ще припомня на бъдещите поколения големите, а понякога несправедливо изпаднали в забвение фигури на шампионите и на техните треньори и наставници.

Мястото се стопанисва от Фондацията “Алея на звездите на спорта” (Fundacja “Aleja Gwiazd Sportu”), ръководена от Йежи Шчепанковски (Jerzy Szczepankowski), която организира и поредните тържества. На тях се отдава почит на големи спортисти, като се откриват техни бронзови звезди върху гранитни плочи с имената им и спортната дисциплина.

До тази година само един алпинист имаше своя звезда в Алеята – Сър Едмънд Хилари, първият човек, стъпил на Еверест. Това бе и първата въобще звезда на чуждестранен спортист. Тя бе открита през 2005 г., една година след посещението на Хилари в Полша.

През тази година XV-тото издание на тържествата бе изцяло посветено на алпинизма и още по-точно на полския хималаизъм. В центъра на Алеята на звездите на спорта бе издигнат паметник, чиито автори са професорът от Академията за изящни изкуства в Гданск – Славой Островски (Sławoj Ostrowski) и архитектите и скулпторите Мажена и Яцек Бруздович (Marzena, Jacek Bruzdowicz). Той е във формата на 14 огромни плочи, символизиращи 14-те главни осемхилядника, от шведския пясъчник ваза щайн, с рядко срещани нюанси на сивото и червеното и изключително интересни ивичести кантове.

Паметникът “Хималайската корона”

Снимка: Войчиех Швиенчицки

Photo: Wojciech Święcicki

Много голям принос за организацията на съботните тържества имат алпинистите и деятелите от Клуб Високогурски “Труймясто” (Klub Wysokogórski Trójmiasto, клубът на градовете Гданск, Гдиня и Сопот), сред които на първо място трябва да споменем Михал Коханчик (Michał Kochańczyk) и Марек Рослан (Marek Roslan).

Кулминация на тържествата бе тържественото откриване на паметника от Райнхолд Меснер (Reinhold Messner) – легендата на хималаизма, първият човек в историята, стъпил на всички осемхилядници. След пресконференцията и краткото експозе на сцената в Алеята, Меснер откри паметника, а така също и своята звезда.

Звездите на Райнхолд Меснер и Йежи Кукучка

Снимка: Януш Курчаб

Photo: Janusz Kurczab

Непосредствено до паметника се намират звездите на полските алпинисти, притежатели на Хималайската корона, т. е. изкачили 14-те осемхилядника. Звездата на Йежи Кукучка (Jerzy Kukuczka) бе открита от съпругата му Целина, а Кшищоф Виелицки (Krzysztof Wielicki) и Пьотр Пустелник (Piotr Pustelnik) откриха своите.

Кшищоф Виелицки открива своята звезда

Снимка: Януш Курчаб

Photo: Janusz Kurczab

От другата страна на паметника със звезди са почетени Ванда Руткивич (Wanda Rutkiewicz), Кинга Барановска (Kinga Baranowska) и Анджей Завада (Andrzej Zawadа). Кинга лично откри своята, а звездите на Ванда и Анджей откриха Анна Окопинска (Anna Okopińska) и президентът на Полския алпийски съюз Януш Онишкиевич (Janusz Onyszkiewicz).

Януш Онишкиевич открива звездата на Анджей Завада

Снимка: Януш Курчаб

Photo: Janusz Kurczab

Кинга Барановска открива своята звезда

Снимка: Януш Курчаб

Photo: Janusz Kurczab

Водещ на тържествата бе известният журналист от Полската телевизия Славомир Шеженевски (Sławomir Siezieniewski).

Видеорепортаж от събитието – на:

https://www.youtube.com/watch?v=N0c1Qc0tYeE

В 20.00 часа всички официални гости, а така също представители на местната власт и деятели се срещнаха на тържествен банкет, който завърши със заря.

След тържествата остана златен прах…

Снимка: Януш Курчаб

Януш Курчаб (Janusz Kurczab)

Recent Posts

Leave a Comment