“Позорът на Британия” – пикелът на Мелъри бе продаден на търг

В началото на април т. г. на търг, организиран от аукционната къща Кристис” (“Christie’s”), бе продаден пикелът, за който бе прието да се смята, че е принадлежал на Джордж Мелъри (George Mallory). Наддаването, при обявена начална стойност 6000-8000 паунда, стигна до главозамайващото ниво от 132 000 паунда (около 336 000 лева)!

Изложеният за продан пикел на Мелъри

Тъй като не се знае дали анонимният купувач е британец, на Острова се разгоря общонационална дискусия около това трябва ли пикелът да остане в страната като част от националното богатство на Великобритания.

Някой може да попита: Какво пък чак толкова се е случило?” Разбирането кой е Мелъри за британците може би би позволило да се отговори на така зададения въпрос. Джордж Мелъри, заедно с новозеландеца Едмънд Хилари (Edmund Hillary) е най-известният алпинист сред британското общество, при това англичанин. Историята и на двамата е неразривно свързана с Еверест.

Хилари първи (заедно с Тензинг Норгей, Tenzing Norgay) стъпва на Еверест на 29 май 1953 г. Мелъри е известен със своите самоотвержени опити да стигне до върха през 20-те години на ХХ век. Никой не знае дали последният от тях не е завършил с успех, тъй като през 1924 г. англичанинът загива много високо по склоновете на Третия полюс, а неговото тяло бе намерено през 1999 г. от американския алпинист Конрад Анкер (Conrad Anker).

Въпреки липсата на еднозначни доказателства затова, че Мелъри е изкачил Еверест – и досега не е намерен фотоапаратът, който би могъл да съдържа потвърждение на този факт – неговата история разпалва въображението на мнозина, които се интересуват от историята на овладяването на най-високите планини. И веднага трябва да кажем, че броят на тези, които смятат, че Мелъри е бил на Еверест, е горе-долу същият, колкото на тези, които се съмняват в успеха 30 години преди Хилари и Тензинг.

Трейлър от реконструирания филм за експедицията през 1924 г. на Джон Ноуъл (John Noel):

https://www.youtube.com/watch?v=MwuPmg68mKU

Легендата за пикела на Мелъри е неразривно свързана с британската експедиция на Еверест през 1922 г. Тя е пионерска в много отношения – първа използва кислород и услугите на шерпи като височинни носачи. Именно тогава, в хода й, един от другарите на Мелъри се подхлъзва и предизвиква падането на още двама алпинисти.

Джордж и Рут Мелъри (кадър от филма “Wildest Dream”)

Цялата четворка дължи спасението си на рефлекса на Мелъри и на издръжливостта на ледокопа му, който удържа, благодарение на омотаното около дървената му дръжка въже, тежестта и на четиримата алпинисти. Пикелът по своята конструкция е типичен за своето време. Дълъг е 89 сантиметра. Има дървена дръжка и стоманена глава, изработена (изкована) от едно парче метал. Екземплярът, принадлежал на Мелъри, е произведен от виенската манифактура на И. Хорешовски (I. Horeschowski).

През последните години сечивото бе изложено на Националната алпинистка изложба (National Mountaineering Exhibition) в Ръгъдж (Rheged). Но след закриването й бе върнато на частния му притежател. В негово разпореждане остана до излагането му на търга, организиран от “Кристис”, след който получи статута на най-скъпия пикел в света.

Преговорите, водени от фондацията Планинарско наследство” (Mountain Heritage Trust), трябваше да не позволят стигането на пикела до публична разпродажба. Но те завършиха с неуспех. Макар, както бе казано, да не знае дали придобилият сечивото е британец, или не, почти е сигурно, че то ще изчезне от публичното полезрение.

По мнението на мнозина от взелите участие в дискусията около ледокопа на Мелъри, ситуация, в която той би се оказал извън границите на Британия, би била позор за мнозина британци.

Пикелът има изключително значение за всеки алпинист. А пикелът на Мелъри притежава необикновено историческо значение, което е много важно за британците. Използван е бил от легендарен алпинист по време на най-ранния и най-романтичния период от битката за най-високите планини. Допринесъл е за спасяване на живота на няколко души. И което също е много важно – бил е намерен през 1933 г. от британска експедиция.

Както пикелът на Едуард Уимпър (Edward Whymper) заедно с парче от въжето, което се скъсва през 1865 г. на Матерхорн (двата експоната се намират в Музея на Цермат), така и пикелът на Мелъри заслужава да се радва на общественото внимание. А не да потъне в някоя частна колекция.

–––––––––––

*През 20-те години на ХХ век за направени първите опити за изкачване на Еверест. Първата въобще експедиция на върха 1921 г. е британска и е обявена като разузнавателна”. Тогава Джордж Лей Мелъри начело на малка група поставя първия височинен рекорд по склоновете на Третия полюс, стигайки до Северното седло (7003 м според тогавашните измервания).

Мелъри по време на Първата световна война и на Егюий Верт във Френските Алпи

Снимка/ photo: AP/ EPA


Още на следващата година става факт втората британска експедиция. На 21 май 1922 г. тя стига до 8320 м и поставя световен височинен рекорд. Но лавинна трагедия, при която загиват седмина шерпи слага край на начинанието. Това е и първата експедиция в историята, по време на която алпинистите използват кислородни апарати – нещо напълно непознато по онова време.

А поредната експедиция през 1924 г. слага началото на една от най-големите загадки в историята на световния алпинизъм, след като Джордж Лей Мелъри и партньорът му Андрю Ървин изчезват безследно в района на т. нар. Второ стъпало на изток-североизточния гребен на Еверест.

(Вижте още: //www.climbingguidebg.com/index.php?module=News&type=user&func=display&sid=3379)

Джордж Лей Мелъри и Андрю Ървин в подготовка за изкачването на Еверест през юни 1924 г.

Снимка/ photo: AP


След изчезването на Мелъри (за онова време – безследно) съпругата му Рут подарява част от алпийската му екипировка на “Pinnacle Climbing Club”. Тогава това е единственият в света женски алпийски клуб. А е било известно, че Джордж Мелъри имал радикални възгледи за развитието на алпинизма и бил привърженик на всички новости и нововъведения, в това число и на дамския алпинизъм.

Така, пикелът му става притежание на Нанси Карпентър (Nancy Carpenter), която е една от първите членки на клуба и една от първите алпинистки, които изкачват маршрути в Шотландия и в Алпите.

През 80-те години на ХХ век Нанси Карпентър се премества да живее в Матърдейл Енд (Matterdale End) в района на Къмбрия (областта Лейк Дистрикт). Там нейни съседи са семейство Трелкъд (Threlkeld), чийто син се увлича от занимания с алпинизъм под влиянието на Нанси Карпентър. И когато пораства и настава време да се сдобие с първия си пикел, Нанси му подарява сечивото на Мелъри. При това му разказва историята му и го помолва никога да не го продава или да го дава някому.


За съжаление, през 1985 г. Уилям загива при пътно произшествие и семейството му решава, че Националната алпинистка изложба е най-подходящото място за съхраняване на ценната реликва.

Тук е мястото да кажем, че пикелът на Мелъри не е първата вещ от британската експедиция през 1922 г., която се излага на търг. През 2005 г. на публична разпродажба бе предложена неголямата мемориална плоча (с размери 22 x 10 см) в памет на загиналите на Еверест през 1922 г. седмина шерпи. За щастие, след като в алпийските среди избухна огромен скандал, плочата не се появява на обявения търг.

Recent Posts

Leave a Comment