Полско планинарско кино – 14 септември, Полски институт в София

Представяме Ви вечер на полското планинарско кино. На 14 септември от 18:30ч. в залата на Полския институт в София ще имате възможност да се насладите на 4 филма, едни от най-добрите заглавия на тази тематика – лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и БанскоФилмФест). Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест. Полската филмова школа е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на полските приключенци и алпинисти.
Събитието е част от целогодишната програма на БанскоФилмФест, организирано съвместно с Полския институт в София.

Очакваме Ви!

 

Програма:

18:30ч.  – 19:30ч.  – “Пустинници в планините”, Полша,  Мирослав Дембински, 59’ 
В заглавието на полски език има игра на думи – “пустелник” означава пустинник. Но във филма става дума за Пьотр Пустелник и неговите синове Адам и Павел. Техният живот е завинаги свързан с планините. Бащата е един от най-знаменитите хималаисти и има 13 осемхилядника в актива си. Синовете са спортни катерачи. Те са от друго поколение. За тях катеренето е нещо друго. Обличат се различно. Слушат различна музика. Държат се различно. Използват различни думи. Намират се на двата противоположни полюса на планинарската активност. Наблюдавайки героите в планината, виждаме разликите в техния подход към катеренето. Но когато отхвърлим тези повърхностни разлики, установяваме, че силата, която ги движи към планината, е една и съща. Същината на тяхната мотивация е една и съща.
– Grand Prix (Голямата награда) от Осмия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2008 г.

19:30ч. – 19:37ч. – “28 картини от Татрите“, Полша, Рой Мелтби, 7`

Двадесет и осем картини на планините Татра от Йозеф Миларжук

19:37ч. – 20:10ч. – “Без ските би ми било скучно в Хималаите”, Полша, Дариуш Залуски, 32’
Филмов документ за ски-алпинистичните постижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история – без превземки и фалшив патос. – Наградата за най-добър полски филм в международния филмов конкурс на XIII-тия Краковския планинарски фестивал, 2015 г

20:02ч. – 20:20ч. – “Рюкан – леден рай в далечен край”, Полша, Ян Виежейски, 13’

Рюкан е малко и почти целогодишно заснежено градче на 170 км западно от Осло. Поради специфичните атмосферни условия в долината там всяка зима се появяват многобройни ледени каскади, които привличат катерачи по лед от цяла Европа. Герой на филма е Павел Карчмарчик с лиценз на Международния съюз на планинските гидове, който посещава Рюкан по няколко пъти на сезон.

 

Организаъори:

Банско филм фест

Полски Иститут в София

 

Местата са ограничени! Прожекциите ще се проведат при спазване на всички мерки – местата са разположени на безопасно разстояние, ще бъдат осигурени дезинфектанти на входа на събитието!

Вход: 7лв.

Можете да закупите вход предварително тук:

 

 

Описание Сума
Описание 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Recent Posts

Leave a Comment