Полската награда “Човек на годината” – за хората от Спасителната служба в Татрите

Хората от Татранската доброволна спасителна служба (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, TOPR) получиха колективно наградата “Човек на годината”, учредена от полското радио RMF Classic.

TOPR 4

От 2010-та всяка година радио RMF Classic връчва наградите “MocArty” (игра на думи – неологизмът означава в свободен превод “Моцарт-и” и “Силата на изкуството”). Изборът на лауреатите се извършва чрез гласуване на слушателите. Категориите са четири – “Човек на годината”, “Събитие на годината”, “Филмова музика на годината” и “Нещо от класа”. Тази година за “Човек на годината” бяха номинирани Малгожата Шумовска (Małgorzata Szumowska) – режисьор, сценарист, продуцент, Томаш Багински (Tomasz Bagiński) – художник-аниматор и режисьор, номиниран за наградата “Оскар”на Американската филмова академия, Рафал Соник (Rafał Sonik) – автомобилен състезател, победител в рали “Дакар” през 2015 г., четирикратен световен шампион, спасителите от ТОПР и Олга Малинкиевич (Olga Malinkiewicz) – изобретателка на метод за производство на фотоволтаични клетки от минералните вещества перовскити.

TOPR 1

Ето мотивировката за номинацията на Спасителната служба:

  • Спасителите от ТОПР – това е колективна номинация на хората под знака на синия кръст. За поредната година, изпълнена с жертвоготовност и смелост, за това, че в планината винаги може да се разчита на тяхното себеотрицание. През последната година те особено убедително доказаха, че ролята и авторитетът им растат право пропорционално на човешкото лекомислие и безотговорност по пътеките на Татрите. Медиите най-често лансират като герои на планините тези, които изкачват най-високите върхове в света. В същото време за нас истинските герои са спасителите, макар че за тях става дума единствено, когато в планината се чуе вик за помощ. През 2015 г. ТОПР трябваше да се намесва в 619 случая, проведе 226 големи спасителни акции, от които 173 с участието не хеликоптер. По време на тези действия бе оказана помощ на 722 души.

TOPR 3

TOPR 2

Поздравления!

Recent Posts

Leave a Comment