Подземно изкачване на „Албанския Матерхорн”, гмуркане в Лукина Яма

На 12 октомври т. г. , вторник, от 19.30 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет* на Софийския университет “Св. Климент Охридски” (бул. “Драган Цанков” 6, до Националното радио) ще можете да се срещнете с авторите на едни от най-впечатляващите български постижения в спелеологията напоследък.

Maya

Връх Мая Арапит в Албанските Алпи

 

Най-напред Желязко Мечков и Ния Тошкова ще разкажат за пещерните експедиции в Северна Албания, в района на върха Мая Арапит (Maja e Arapit), наричан „Албанския Матерхорн”, от 2007 до 2010. И по-конкретно за последното начинание от 15 юли до 15 август 2010 г.., когато в продължение на един месец 31 наши спелеолози от 13 клуба и двама украинци работиха на смени и продължиха българските проучвания на пещерата Мая Арапит. Тя е в масива на едноименния връх (2214 м) , близо селото Тет, Албански Алпи (Северна Албания).

 

С открити през тази година нови вертикални галерии пещерата се нарежда на 10-то място в света сред изследваните чрез катерене възходящи подземни кухини. Открити са и 15 вида животни, повечето от които са нови за пещерата. От тях 8 вида са типично пещерни (троглобионти). Предполага, че един от тях е нов за науката вид.

 

„Експедиция в Лукина яма (Хърватска) – 15-тата по дълбочина пещера в света”  е темата на втората презентация с автори Владимир Георгиев и Антония Влайкова. Четирима спелеолози от пещерен клуб „София” участваха в международна експедиция – съвместно със свои колеги от  Хърватска, Англия, Словакия, Чехия и Испания – в  Хърватска (природен парк „Северен Велебит”, планината Велебит, на Адриатическото крайбрежие на страната).

 

По време на експедицията бяха открити и картирани нови пещери в района. А в резултат от гмуркане на сифон Лукина яма (най-дълбоката в Югоизточна Европа) се премести от 19-то на 15-то място сред най-дълбоките пещери в света с нова дълбочина – минус 1421 м.

lukina2010-banco0018 

Лукина яма

 

Заповядайте!

 

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

————————

Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:

//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

Recent Posts

Leave a Comment