“По Великден в Родопите” и “Охрид – минало и настояще”

Това са две презентации на Даниел Панчев, които ще можете да видите от 19.30 часа на 13 декември  т. г. (вторник) в 259-та аудитория на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” (бул. “Драган Цанков” 6, до Националното радио).

Чудните мостове в Родопите


В първата презентация авторът ще разкаже за пътуване в Родопите по Великденските празници през 2011 г. Ще се докоснем до красотите на Широка лъка, Триград, Смилян и Златоград. Ще надникнем в пещерите Дяволското гърло и Ягодина, ще се покатерим по каньона на Водопадите и ще видим как се прави истинско въртяно кафе на пясък.

Втората презентация ще представи красотите на Охрид. Ще се върнем в миналото, ще говорим и за настоящето. Ще се разходим по калдъръмените улички на Стария град, ще се потопим в кристално чистите води на Охридското езеро, ще разгледаме църквите в града (след които “Света София”, “Свети Йоан Канео”, “Свети Панталеймон”, “Свети Климент” и др), Самуиловата крепост, манастира „Свети Наум”, къщата на Робеви, на Григор Пърличев. Ще чуем и малко известната история за подвига на охридчани и техния кмет Илия Коцалев за спасяването на българските войници от 56-ти Битолски полк. Пътьом авторът ще разкаже и за Струга – родния град на Братя Миладинови, Прилеп – родно място на Димитър Талев, Ресен, откъдето са Андрей Ляпчев и Симеон Радев.

“Свети Йоан Канео” в Охрид

Recent Posts

Leave a Comment