Нова дата: Планинарско и приключенско кино в парка

Поради метеорологичните условия прожекциите ще бъдат отменени за 22 юни на Откритата сцена на Театър София от 21 часа.
Продължаваме с летните ни прожекции този месец! Отново ще се пренесем в Хималаите и малкото кралство Мустанг, но ще извървим и дълго пътешествие до Канадските планини. Селекция от три филма са включени в програмата. Акцент на вечерта е филмът „По следите на една легенда“, с който ще отбележим и  70-тата годишнина от първото в историята изкачване на осемхилядник – Анапурна.

Програма:

20:30ч. – отваряне на вратите

21:00ч. – 21:30ч. – “Мустанг, преобразяващо пътешествие”, САЩ, Уил Паринелоу, 30’ 
Хималайското княжество Мустанг е едно от последните светилища на автентичната тибетска будистка култура. Неговите жители векове наред за оцелявали в условията на географска и политическа изолация, а построените през XV век манастири са били важни духовни и културни средища. Филмът, чийто текст чете Ричард Гиър, разказва за тибетската култура и за съвременните усилия да бъде възвърнат някогашния блясък на нейните центрове.

21:30ч. – 21:56ч. – “По следите на една легенда”, Франция,  Жан-Рене Барийер, Фабиен Брусон, 26’ 
Прожекцията се псовещава на 70-тата годишнина от първото изкачване на осемхилядник. – връх Анапурна / 8091 м./,изкачен на 3.06.1950 г. от Морис Херцог (Maurice Herzog) и Луи Лашенал (Louis Lachenal).

Името Анапурна значи извънредно много за всеки французин. Това е първият осемхилядник, изкачен от хора – Морис Херцог и Луи Лашнал на 3 юни 1950 г. Авторите на филма разказват за живота на Херцог, който има популярността на Ерик Табарли, Жак-Ив Кусто, Харун Тазиеф, Пол-Емил Виктор, на фона на планинското бягане “Анапурна Мандала” все по познатите места – по склоновете на Анапурна.

21:56ч. – 23:20ч. – „Живот в планините“, Канада, Гранд Балдуин,  85`

Страхът, който планинските пейзажи предизвикват е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните,  крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека.  Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.

Награда на Журито на Международния Банскофилмфест` 2019

Recent Posts

Leave a Comment