“Пирин, илюстрована енциклопедия – туристически маршрути”

Издателството на Софийския университет „Св. Климент Охридски” издаде новата книга “Пирин, илюстрована енциклопедия – туристически маршрути”  с автори Ангел Гушев и Калина Гушева, посветена на високия Пирин.

Двамата автори споделят: “Новата книга е богато илюстрован туристически пътеводител за Пирин. Тя е продукт на нашия неотслабващ интерес към най-красивата и най-атрактивната българска планина и има за цел да допълни и обогати туристическата информация, съдържаща се в превърналата се в библиографска рядкост наша книга „Пирин – туристически траверси”.

Новата ни книга има съдържание и структура, определени от орографията на планината, статута на Националния парк „Пирин” и нашия туристически опит. Тя съдържа пет основни раздела:

–          “Практически основи на планинския туризъм”;

–          “Основни подстъпи към планината”;

–          “От хижа до хижа по маркираните пътеки – маршрути за всеки”;

–          “По циркуси и езера – за ценители на красотата”;

–          “По била и върхове – за напреднали туристи”.

Така структуриран, пътеводителят обхваща основните туристически практики, характерни за Пирин и позволява уверено и безпроблемно преминаване на описаните туристически маршрути, давайки ясни и точни отговори на множество въпроси, които много любители на планината задават често било на по-опитни туристи, било в различни форуми.

Новата ни книга “Пирин, илюстрована енциклопедия – туристически маршрути” е широкоформатна, с твърди корици, цветен печат и е особено полезна при предварителната подготовка на туристическия поход – етап, който често се подценява, независимо, че от качеството на предварителната подготовка (това е наше дълбоко убеждение) в голяма степен зависи успехът на всеки поход в планината.

Накрая ще си позволим да цитираме част от редакционната бележка на Университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Тя е озаглавена “Книга, която Пирин заслужава” и е отпечатана на гърба на корицата: “… Това е книга-пътеводител, каквато Пирин – най-красивата и най-интересната българска планина, несъмнено заслужава, и която многобройните приятели и почитатели на планината очакват от години. В това ни убеждават не само огромното количество информация, която се съдържа в нея, но и авторският подход – основните етапи от повествованието да се илюстрират с широкообхватни фотопанорами, показващи планината като на длан. И още, това е книга, която със своето емоционално и естетическо въздействие ще накара всеки планинар – стар или млад, опитен или начинаещ, да мечтае за бъдещите си срещи с Пирин, а той – Пирин, знае как да намери място в сърцето на всеки и винаги го прави.”

За допълнителна информация:

Университетско издателство

“Св. Климент Охридски”

Книжарница на Университетското издателство

(ректорат на Софийски университет

“Св. Климент Охридски”),

тел. 02 816 14 98

Recent Posts

Leave a Comment