Пета Алекова вечер в Сатирата

На 25 януари т. г., от 19.00 часа, в малката зала на Сатиричния театър в София, в рамките на петата Алекова вечер, ще видите един уникален, възкръснал от архивите филм, чиято премиера у нас бе на Банскофилмфест’ 2010.

Това е “Другари под знака на еделвайса” [Германия, 1942, Волфганг Гортер, 90’/ “Kameraden unterm Edelweiss (Erlebnisberichte deutscher Gebirgsjaeger 1939-1942)”, Germany, 1942, Wolfgang Gorter, 90’]


Той разказва за пътя на Първа планинска дивизия “Еделвайс” от Вермахта през Втората световна война. Той преминава през Украйна, през селищата Виница, Сталино (днешния Донецк), Запорожие, Харков, Ростов на Дон – до подножието на Кавказ. Оттам група военни алпинисти се изкачват на Елбрус (5633 м). После следва отстъплението при температура понякога близо минус 50 и трагедията в студа и снеговете на руската зима. Поглед към събитията с близо 70-годишна давност, който се отличава от версията на официалната историография.

Филмът е заснет с личната камера на немския военен кинооператор Волфганг Гортер от Първа планинска стрелкова дивизия, участник в легендарното изкачване на Елбрус през нощта на 21 август 1942 г. Филмът не се появява по екраните в Германия през годините на войната поради “липсата на политическа необходимост” в резултат на загубата на военна инициатива след редица сериозни поражения по фронтовете на Втората световна война. Много по-късно от съществуващия озвучен отново материал е създаден като документален репортаж, разказващ за немските и австрийските планински стрелци.

Горната част на долината Улутау (Уллу-Тау) през лятото на 1942 г.

На пост сред скали и ледове


Заслонът „Приют на 11-те“ (4130 метра)

Ориентиране с компас

Вход 4 лева.

Recent Posts

Leave a Comment