Патрис Франчески (Франция)

Звездите на Банско филм фест 2019 – Фокус „Вода“

Патрис Франчеси (Франция) – мореплавател, приключенец, френски писател и летец – Презентация 23 ноември, 16:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, град Банско

Патрис Франчеси е роден в Тулон през 1954г. Той е истински приключенец, мореплавателм, политически философ и френски писател. Носител е на наградата за френска литература за къс разказ „Prix Goncourt“ през  2015 г. Това е най-важната награда във френската литература. Патрис Франчеси също е авиатор и моряк. Винаги е споделял живота си между писането и приключенията. Организира, въздушни и морски експедиции по света. Той е първият пилот, който прави околосветска обиколка с моторен делтапланер  през осемдесетте години. Като моряк той е капитан на кораба „La Boudeuse“ , с който прави около двадесет океански експедиции по целия свят с научна цел и в борба с климатичните промени.

61bbca7bf8daa094cb7df784698f5390

 

Корабът „La Boudeuse“

La Boudeuse

Патрис Франчеси  е и ръководител на  много хуманитарни мисии в разкъсвани от войната страни – от Босна до Сомалия, живял е сред коренното население на едни от най-отдалечените страни – Папуа и Нова Гвинея, индианци, пигмеи. Неговите романи, разкази, поезия и есета са неразделна част от ежедневието му в един ангажиран, свободен и бурен живот, в който той се опитва да „да достигне границите на възможното“. Освен това е запасен офицер  във френската армия и е част от престижната група на писателите във ВМС.

Portrait Patrice Franceschi1

Recent Posts

Leave a Comment