Пасанг Лхаму Шерпа Акита – повече от алпинистка

През февруари т. г. бяха огласени резултатите от плебисцита за наградата “Adventurer of the Year 2016”. “National Georgaphic” представи номинираните в областта outdoor. Сред тях имаше както автори на невероятни рекорди, така и учени-изследователи, посветили живота си на природата. Победителка стана Пасанг Лхаму Шерпа Акита (Pasang Lhamu Sherpa Akita) –алпинистка и високопланинска водачка. С какви постижения тя успя да изпревари, да речем, Томи Колдуъл и Кевин Джорджисън с тяхното нашумяло изкатерване по най-трудната big wall линия, премината с класическо катерене (без изкуствени опорни точки) – “Dawn Wall”?

***

Pasang Lamu Sherpa 1

Приключенията често се възприемат като нещо егоистично, което се прави единствено за собствено удоволствие, като привилегия на хора, които имат много свободно време и достатъчно финансови средства. Но в “National Geographic” имат по-различно определение за понятието “Adventure”. Според тях то обхваща изследванията и опазването на околната среда, разширяването на границите на човешките възможности, преодоляване на културните рамки и различия, иницииране и осъществяване на обществено значими събития и оказване на помощ на хора в нужда.

Номинираните за “Adventurer of the Year 2016” – наградата на “National Georgaphic”, и през тази година се отличаваха с разнообразието на своите дейности – от споменатите Томи Колдуъл и Кевин Джорджисън до природозащитника Стийв Бойс, изучаващ района около африканската река Окаванго, и колоездачния екип от афгански жени – “Afghan Women’s Cycling Team”, опълчил се срещу вековни предразсъдъци в тамошното общество. Но победителят, който трябваше да бъде избран чрез гласуване в продължение на няколко седмици, можеше да бъде само един. И този избор бе изненада и нарушаване на стереотипите за мнозина. “Приключенец на 2015 година” стана непалката Пасанг Лхаму Шерпа Акита.

Пасанг Лхаму* е израснала в Лукла, в подножието на Еверест. На 15 години с шестгодишната й сестричка остават кръгли сирачета. Днес е на 31 г. и има изкачвания на редица трудни върхове – начело с първенеца на планетата Еверест (8848 м) и втория след него К-2 (8611 м). Но тя получи приза “Adventurer of the Year” не само за алпинистките си постижения, а и заради активното участие в ликвидиране на последствията от ужасното земетресение, сполетяло родината й на 25 април 2015 г.

Планинарската си кариера Пасанг Лхаму започва на 19 години в Центъра по алпинизъм в областта Соло Кхумбу (Khumbu Climbing Center) – първата школа от този род в Непал, където обучението се води не от чужденци, а от непалци. Така, тя става първата жена инструктор по алпинизъм в Непал.

“Когато я видях през 2007 г. след изкачването на Еверест от север, по Китайския маршрут, което не беше кой знае каква трудност за нея, разбрах, че тя притежава неимоверен потенциал и непременно ще го прояви – си спомня Конрад Анкер (Conrad Anker), един от най-големите съвременни алпинисти и основател на Khumbu Climbing Center. – Но искрено възхищение предизвиква нейната преданост на непалския народ. От обучението по безопасно пребиваване в планината до помощта за пострадалите от земетресението, Пасанг Лхаму е пример за подражание от всички – жени, алпинисти, всички непалци.”

–––––––––––

1994 Everest Pasang Lhamu Sherpa

*Не бива да се бърка със съименничката й Пасанг Лхаму Шерпа (Pasang Lhamu Sherpa, 10 декември 1961 г.-22 април 1993 г.), която е първата непалка, стъпила на Еверест. На 22 април 1993 г. тя стига до най-високия връх на Земята по Класическия маршрут на Хилари и Тензинг от юг, от трети опит, в компанията на много силните шерпи Сонам Тсеринг (Sonam Tshering Sherpa), Лхакпа Норбу (Lhakpa Norbu Sherpa), Пемба Дорджи (Pemba Dorje Sherpa) и Дава Таши (Dawa Tashi Sherpa). Но в района на Южния връх на Еверест (Everest South Summit, 8749 м) става жертва на височинна болест, загубва способността си да се придвижва сама и загива. Тялото й е свалено надолу с помощта на Владас Виткаускас (Vladas Vitkauskas), първият литовец, изкачил Еверест. Посмъртно Пасанг Ламу е наградена – като първата непалка – с най-високото отличие на страната си, медала “Nepal Tara” (“Звездата на Непал”). Издигнат й е паметник в цял ръст в Катманду, в квартала Бхат-Бхатени Чучепати (Bhat-Bhateni Chuchepati). Издадена е пощенска марка с нейния образ. С указ на непалското правителство върхът Джасамба Химал (Jasamba Himal, 7315 м) във веригата Махалунгур (Mahalangur Range) е преименуван на Пасанг Ламу пик (Pasang Lhamu Peak). В Дхулабари (Dhulabari), в окръга (района) Джхапа (Jhapa district), Източен Непал, се намира мемориална музейна сбирка. 117 километра от пътя между Трисули и Дунче носят името “Pasang Lhamu Highway” .

Recent Posts

Leave a Comment