Панорама – полски планинарски и екстремни филми

Представяме Ви специална панорама на полски планинарски и екстремни филми. На 7, 8 и 9 юни от 18:00ч. в залата на Полския институт в София ще имате възможност да се насладите на 15 филма, едни от най-добрите заглавия на тази тематика – лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и БанскоФилмФест). Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест. Полската филмова школа е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на полските приключенци и алпинисти.
Събитието е част от целогодишната програма на БанскоФилмФест, организирано съвместно с Полския институт в София.
 
Очакваме Ви!
poster_polishcinema
ПРОГРАМА
7 юни, вторник

18.00-18.45 – “Хималаисти – Войчиех Куртика” (Полша, Мирослав Клосович, 45’)

Филмов разказ за Войчиех Куртика – един от най-големите алпинисти в света, основоположник и гуру на алпийския стил в най-високите планини. Изкачването с австриеца Роберт Шауер по 2500-метровата Сияйна (Западна) стена на Гашербрум-4 (7925 м) в Каракорум от 13 до 20 юли 1985 г. в чист алпийски стил се смята за едно от най-големите постижения в цялата история на алпинизма.

18.45-18.59 – “Мястото” (Полша, 2015, Юлия Поплавска, 14’)

Юлия Поплавска реализира този филм в реномираната полска киностудия “Мунк”, а задачата й е да покаже метеорологичната станция на Каспрови връх в Татрите. Това е най-високо разположеното работно място в Полша, върху скална грамада. Авторката успява да създаде символичен киноразказ за най-високото място, създаващо особена перспектива, от което по различен начин се гледа на околния свят. Впечатляващи са кадрите и звукът в този поетичен филм.

–           Номинация за “Най-добър документален филм” и за Наградата на публиката от фестивала на документалното кино “Hot Docs” в Торонто (Канада), 2015 г.

19.00-19.30 – “Песента на пастира” (Полша, Армения, 2014, Вахрам Мхитарян, 30’)

В Армения, във високите планини, живее слепият пастир Хачик. Въпреки обратите на съдбата създава семейство и живее спокойно, извеждайки всеки ден своето стадо кози на паша по околните склонове, по които се движи без ничия помощ. Когато се оказва, че неговият единствен син също започва да губи зрението си и трябва да замине за Ереван, за да учи в училище за незрящи, Хачик се изправя пред трудна дилема – да си остане козар или да се премести в столицата, за да бъде по-близо до сина си. Защото е убеден, че слепотата е божие наказание за семейството му, което може да бъде изкупено единствено чрез смирен живот в планината.

–           Отличие от Конкурса за документални филми в рамките на 43-тото издание на най-стария кинофестивал в Полша “Лубуско филмово лято” в Лагув, 2014 г.,

–           Почетен диплом от Фестивала на медиите “Човекът е в опасност”, Лодз (Полша), 2014 г.,

–           Наградата за аудио-визуално пресътворяване от Международния фестивал за документални филми на антропологическа тема в Пярну (Естония), 2015 г.

 19.30-19.50 – почивка

19.50-19.58 – “Лавинните кучета” (Полша, 2012, Бартек Солик, 8’)

Този едва няколкоминутен разказ за работата и тренировките на лавинните кучета на Спасителната служба в Полските Татри (ТОПР) показва най-важното – че те се основават на приятелството и привързаността между кучето и човека. „Вкъщи винаги е имало куче. Много обичам кучетата” – признава Йежи Мачията, спасител от ТОПР, галейки своя четириног приятел и помощник. Едновременно с това филмът показва, че обучението на лавинните кучета изисква непрекъснати, систематични, добре обмислени тренировки.

 

19.58-21.08 – “Изкуството да си свободен”, Полша, 2011, Войтек Слота, Марек Клосович, 70’)
Документален филм от цикъла „Полски пътеводител”, канещ зрителите на пътешествие към корените на съвременното полско чувство за свобода и съзидателност. Филмът търси отговор на въпроса какво е представлявал феноменът на полския хималаизъм през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато в Полската народна република все още господстваше реалният социализъм. Въпреки трудната икономическа ситуация в страната поляците организираха скъпоструващи експедиции в Хималаите, ползвайки се с репутацията на най-добрите хималаисти в света. Режисьорите разказват за най-трудните полски експедиции в Хималаите и Каракорум. Показват и същината на хималаизма: надмогване на собствената слабост и устояване на изпитанията в екстремно трудни условия. Това е историята на смелостта, куража, солидарността и предприемчивостта. И в крайна сметка хималаизмът е житейска школа, школа по оцеляване и изкуство на истинската свобода. Във филма си Войтек Слота и Марек Клосович ни приближават до знаменити хималаисти, между които са Анджей Завада, Ванда Руткиевич, Йежи Кукучка.

8 юни, сряда

18.00-19.00 – “Алпинистите от Закопане” (Полша, 2014, Йежи Порембски, 60’)

Йежи Порембски, авторът на документалните филми “Кукучка” и “Помощта идва от небето” (председател на журито на Банскофилмфест’ 2011), предлага своето поредно произведение. То показва изключително интересната общност на алпинистите от Закопане. Алпийският им клуб (“Klub Wisokogurski”) е най-малкият от този род в Полша, но обединява изключителни личности. Организирани от него експедиции и негови членове като участници в други начинания са постигали световни успехи. Достатъчно е да се споменат само първите зимни изкачвания на Манаслу през 1984 и на Чо Ойю през 1985 г. Филмът приближава до зрителите тази необикновена общност на хора, свързани с планината по силата на своето местоживеене, работа и неутолима страст. Йежи Порембски казва: “Животът на повечето от тях е изцяло свързан с планините. Те са спасители, гидове, инструктори. Работят в планината, а след работа отиват в планината, за да си починат”.

19.00-19.03 – “Мечката” (Полша, 2011, Кшищоф Кокорин, Войчиех Кличка, 3’)

Августовски следобед в Татрите. По пътеката бодро крачи цяло семейство – едно от многото: понатежал татко с мустаци, снимаща всичко, което й попадне, мама, и капризно синче. Когато умореното от пътя семейство сяда да похапне, от храстите се появява мечка… Къса анимационна история, разказана по небанален начин, показваща какво е важно за света на живата природа.

19.03-19.16 – “Рюкан – леден рай в далечен край” (Полша, 2013, Ян Виежейски, 13’)

Рюкан е малко и почти целогодишно заснежено градче на 170 км западно от Осло. Поради специфичните атмосферни условия в долината там всяка зима се появяват многобройни ледени каскади, които привличат катерачи по лед от цяла Европа. Герой на филма е Павел Карчмарчик с лиценз на Международния съюз на планинските гидове, който посещава Рюкан по няколко пъти на сезон.

–           Варшавски преглед на планинарски филми, 2013 г.,

–           Преглед на планинарския филм в Лондек Здруй (Полша), 2013 г.,

–           Фестивал “Срещи с планинарския филм” в Закопане, 2013 г.

19.16-19.19 – “Мармотът” (Полша, Кшищоф Кокорин, Войчиех Кличка, 3’)

Високо в Татрите мармотите се възползват от спокойствието и слънцето. А долу, в ниското, за лов се готвят бракониери. Нужна им мармотска мас. Какво ще произлезе от срещата между двата свята? Малките гризачи, въпреки че са защитен вид в националния парк, са заплашени от смърт. Двама „ловци” разкопават дупките им през нощта. В този случай всичко свършва добре за мармотите. За бракониерите – доста по-зле…

 19.20-19.35 почивка

19.35-20.21 – “1819 килограма вяра” (Полша, 2007, Анета Хвалба, Мачией Музичук, 46’)

1819 – толкова килограма тежи железният, висок 15 метра, кръст, стоящ на връх Гиевонт в Татрите. Инициативата за поставянето му е на енорийския свещеник от Закопане отец Кажимиеж Кашелевски. Вярващите бързо я подхващат. 400-те елемента на кръста са отлети в Краков и са доставени в подножието на Гиевонт. До върха през 1901 г. ги изнасят на своите плещи хората от Закопане – за да отбележат началото на новия ХХ век. И така, от над 100 г. този кръст е символ на полската вяра и на твърдостта на местните планинци. Папа Ян Павел Втори също се отнасяше към това място с изключителна любов. И поради това от момента на неговата смърт група млади жители на Закопане всяка година на 2 април изнася на Гиевонт по неколкостотин килограма осветителна техника, за да може точно в 21.37 часа (кончината на Светия Отец) да освети кръста и по този начин да отдаде почит към Папата от Полша.

20.21-21.08 – “Експедиция на Маунт Еверест” (Полша, 2012, Дарек Залуски, 47’)

Този филм може да се разглежда (и гледа) като ръководство за изкачване на Еверест. Присъствието в състава на опитен лекар-хималаист – д-р Роберт Шимчак, дава възможност от първа ръка да научим как трябва да изглежда аклиматизацията. А за Войтек Кукучка, сина на легендарния алпинист Йежи Кукучка, това е първи сблъсък с височината, при това на първенеца сред осемхилядниците. Ще изпита ли магията на планината?

 

9 юни, четвъртък

18.00-19.12 – “К-2 – да докоснеш небето” (Полша, 2015, Елиза Кубарска, 72’)

1986-та е записана в историята на световния алпинизъм като “черна година”. Тогава на К-2 загиват 13 от най-известните височинни алпинисти. Между тях са Тадеуш Пьотровски, Доброслава Мьодович-Волф и Джули Талис. Почти 30 години по-късно техните деца – Ханя Пьотровска, Лукаш Волф, Линдзи и Крис Талис тръгват към К-2, за да разберат с какво този връх така е примамвал родителите им. Защо са били готови да му посветят всичко. Това е едно от най-трудните пътешествия в живота им. Режисьорката на филма и инициаторка на експедицията – Елиза Кубарска, самата тя опитна алпинистка, си задава въпроса дали страстта, наречена алпинизъм, си струва толкова голям риск и може ли алпинистът да има деца… “Какво е алпинизмът – егоистично занимание за удовлетворяване на нашата суетност? А може би е нещо повече? На тези въпроси няма лесни отговори” – казва Кубарска.

Филмът е копродукция на HBO и “Wajda Studio Film” (киностудията на носителя на “Оскар” Анджей Вайда).

–           В официалната селекция на Международните филмови фестивали в Локарно (Швейцария) и Краков (Полша), 2015 г.,

–          Наградата за най-добър пълнометражен филм от Международния фестивал на планинарския филм в Банф (Канада), 2015 г.,

–         Наградата Alpine Camera in Gold от Международния фестивал на планинарския филм в Грац (Австрия),

–         Голямата награда от Международния фестивал на планинарския филм в Кендъл (Великобритания), 2015 г.,

–         Наградата за най-добър режисьор от Международния фестивал на планинарския филм в Билбао (Испания), 2015 г.,

–         Наградата Сребърен еделвайсза най-добър филм за планинарска култура от Международния фестивал на планинарския филм в Торело (Испания), 2015 г.,

–         Голямата награда от Международния фестивал на планинарския филм във Ванкувър (Канада), 2016 г.,

–         Голямата награда от Холандския фестивал на планинарския филм в Лимбург, 2016 г.,

–         Наградата “Златната тинтява за най-добър планинарски филм (награда на Италианския алпийски клуб) от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия), 2016 г.

19.12-19.15 – “Дивата коза” (Полша, 2011, Кшищоф Кокорин, Войчиех Кличка, 3’)

Чудесен зимен ден в Татрите. Откъм Каспрови връх долитат непрекъсната врява и силна музика – забавляват се скиори, сноубордисти, туристи, които току-що са слезли от лифта. Дори дивите кози са свикнали, че Каспрови е пренаселен район и е по-добре да бъде заобикалян. В отдалечените места на планината царят спокойствие и тишина. Там могат да бъдат видени пасящи или полегнали диви кози. Такова тихо и притулно място, отдалечено от оживените ски-писти, е избрал един ски-алпинист. „Истинският почитател на Татрите” се спуска извън пистите, радвайки се на самотата и на „девствеността” на склона. Но какви са последствията за дивите животни?

19.15-19.35 – почивка

19.35-20.20 – “Пещерата” (САЩ, 2013, Марчин Гала, 45’)

Чеве е най-дълбоката пещера на Западното полукълбо. Разположена е в масива Сиера Хуарес (шата Оаксака, Мексико). От входа й до последното познато място трябва да бъдат изминати 9 км и да бъдат преодолени 1484 м денивелация. А логистиката при проникването в такива обекти е подобна на тази при изкачването на хималайските осемхилядници в пионерските години на височинния алпинизъм – организиране на лагери, снабдяването им с храна, гориво, екипировка и съоръжения. Да стигнеш “дотам” и да се върнеш – тези думи не могат да предадат размера на усилията, които трябва да бъдат положени. Нещата се усложняват неимоверно, ако в експедицията участват леководолази. Тяхната дейност, според статистиките и изследванията, е една от най-опасните. Филмът разказва за предоляването на подводния сифон, който през 2009 г. спира напредването на международен екип от спелеолози. Осъществяват го американецът Фил Шорт и полякът Марчин Гала. Става дума и за опита да свързване на Чеве с откритата през 2004 г. друга пещера – J2, дълга 11,5 км и дълбока 1222 м. В нейния Сифон 4 през 2009 г. се гмурка пуерториканецът Хосе Моралес и след 300 м не успява да стигне края на подводния коридор…

20.20-21.03 – “К-2 за двама” (Полша, 2013, Дариуш Залуски, 43’)

Експедиция на К-2 от север. За Герлинде Калтенбрунер, Василий Пивцов и Максут Жумаев това е последен връх от колекцията “14 х 8000”. Ралф Дуймович, съпругът на Герлинде, вече има в актива си Хималайската корона. Но общата експедиция с любимия човек на толкова труден връх открива ново измерение на алпинизма…

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!
Организатори:
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“
Полски институт в София
 
Вход: 4лв.
 
Организаторите си запазват правото на промени в програмата!
Recent Posts

Leave a Comment