Нови дати: Панорама на полското планинарско и приключенско кино

Панорама на полското планинарско и приключенско кино – 13, 14 и 15 Април

Update: Събитието е с нови дати – 13,14 и 15 април.

Представяме Ви специална панорама на полски планинарски и екстремни филми. На 13, 14 и 15 Април от 19:00ч. в залата на Полския институт в София ще имате възможност да се насладите на 8 филма, едни от най-добрите заглавия на тази тематика – лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и БанскоФилмФест). Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест. Полската филмова школа е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на полските приключенци и алпинисти.

Събитието е част от целогодишната програма на БанскоФилмФест – Европейско планинарско кино.

13 Април, вторник

19:00ч. – 19:20ч. – “Кангчендзьонга” (Полша, Кристина Рахвал, 20’)

Адам Биелецки – съавтор на първите зимни изкачвания на Гашербрум-1 (или Хидън пик, на 9 март 2012 г.) и Броуд пик (5 март 2013 г.), стъпил и на К-2 (на 31 юли 2012 г.) и Макалу (30 сеотември 2011 г.), след едногодишна пауза в най-високите планини, е поканен от Денис Урубко да участва в пролетна експедиция на Кангчендзьонга. Филмът разглежда смирението пред природата, уктотяването на собственото его. И показва, че за отказване от поставената цел е необходима също толкова сила, колкото и за постигането й.

 

19:20ч. – 20:00ч. – “Йежи Хайдукиевич – планинарят” (Полша, Бартош Шваст, Роберт Жураковски, 40’)

Документалният филм на Бартош Шваст и Роберт Жураковски, посветен на лекаря, спасителя, войника, но преди всичко на забележителния алпинист д-р Йежи Хайдукиевич, е първи от цикъла, който има за цел да възкреси спомена за важни за Закопане и полската планинарска култура личности. Главният герой е една от най-знаменитите фигури в историята на полския алпинизъм и хималаизъм, лекар на швейцарската експедиция под ръководството на Макс Айзелин, която през 1960 г. прави първото изкачване на Дхаулагири (8167 м).

 

20:00ч. – 21:00ч. – “С каяк през живота” (Полша, Йежи Порембски, 59”)
Филмът е разказ за твърдостта и последователността при преодоляване на пречките, за надмогването и неукротимия стремеж към постигане на поставените цели от всички поколения членове на знаменития клуб “Бистше”. За над четири десетилетия те написаха едни от най-ярките страници в историята на изследванията на реките на нашата планета. По света са познати техните експедиции почти на всички континенти – по Колка (според някои източници – най-дълбокият каньон на Земята, два пъти по дълбок от Големия каньон на Колорадо), Амазонка, изворите на Нил, Колорадо, реки в Хималаите и Австралия, най-трудните реки в Европа. Техните постижения са резултат на огромната всеотдайност, на компетентността и на работата в екип в изключителната атмосфера, която създават всички хора, свързани с клуба “Бистше”. Предавайки опита и знанията си, те заразяват със своята откривателска страст и са мотор за развитието на водния туризъм в Полша. Режисьорът Йежи Порембски показва в какво се състои феноменът на краковския клуб.

 

14 Април, сряда 

19:00ч. – 19:50ч. – “Експедиция на Маунт Еверест” (Полша, Дариуш Залуски, 50’)

Този филм може да се разглежда (и гледа) като ръководство за изкачване на Еверест. Присъствието в състава на опитен лекар-хималаист – д-р Роберт Шимчак, дава възможност от първа ръка да научим как трябва да изглежда аклиматизацията. А за Войтек Кукучка, сина на легендарния алпинист Йежи Кукучка, това е първи сблъсък с височината, при това на първенеца сред осемхилядниците. Ще изпита ли магията на планината?

 

19:50ч. – 20:50ч. – ”Никога да не стигнеш“ (Полша, Бартош Лисек, Пьотр Стшежиш, 61`)

„Никога да не стигнеш“ е история за живота на Пьотр – съвременен номад, който се скита по света на велосипеда си повече от 20 години. Прекарва безброй самотни нощи в необитаеми земи, среща с други пътешественици и неумолимото им желание да не стигнат до крайната точка. Всичко това включва едно завладяващо пътешествие за главния герой от момента на раждането му.

 

15 Април, четвъртък

 19:00ч. – 20:05ч. – “Лекари в планината” (Полша, Йежи Порембски, 65’)

В спасителните акции в Татрите винаги са участвали и участват лекари. Това се отнася и за всички големи полски експедиции. Лекарите и техните пациенти имат много истории за разказване – за контузии, хипотермия, измръзвания, височинна болест, импровизирани полеви болници. Това е филм за лекарите в планината – някога и днес.

 

20:05ч. – 20:37ч. – “Без ските би ми било скучно в Хималаите” (Полша, Дариуш Залуски, 32’)

Филмов документ за ски-алпинистичните постижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история – без превземки и фалшив патос.

 

20:37ч. – 21:07ч. – “По маршрута с Бирцин” (Полша, Йежи Порембски, 30’)

Тази история представя легендите на Доброволната спасителна служба в Татрите (ТОПР). Три поколения, за които Спасителната служба, чиито създатели са, е смисъл на живота им. Ценностите, които семейство Бирцин изповядва, се подчертават от сегашния шеф на ТОПР Ян Кшищоф, от Хенрик Крул-Ленговски, Ян Гоншиеница-Рой, от Войчиех Шатковски. А Кажимиеж Гоншиеница-Бирцин, чрез многобройни анекдоти и случки, създава характерните за него атмосфера и настроение.

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

Местата са ограничени! Събитието ще се проведе при спазване на всички мерки – местата са разположени на безопасно разстояние, ще бъдат осигурени предпазни средства и дезинфектанти на входа на събитието!
Вход: 8 лв.

 

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment