Панорама на филми за приключения, пътешествия и екстремни спортове

Неин домакин на 18, 19, 20 и 21 май 2011 г. е Стара Загора. Посветена на 30-ата годишнина от първото българско изкачване на осемхилядник – Лхотце (8516 м). Прожекциите са в залата на ТД „Сърнена гора” (Стара Загора 6000, бул. „Цар Симеон Велики” № 62, тел. 042 62-70-44.

Програмата

18 май (сряда)

18:30 – откриване на Панорамата

18:40-18:58– “Цветовете на чувствата” – 18`,  Италия (2010), Елио Орланди.

Едно изследване със средствата на киното на чувствата по време на катерене по една от Кулите Пайне сред морето от гранит на Патагония. Човек не може да влиза в съперничество с планината, а единствено да се приспособява и да живее според нейните закони. И да стига до върховете, когато тя позволи.

18:58-20:40– “Долпо Тулку (Завръщане в Хималаите)” – 101`, Германия, Мартин Хофман.

Долпо е изключително живописен изолиран район в Северозападен Непал. Това е плато в височина между 4000 и 5000 м, населено от изповядващи будизъм тибетци. Един 27-годишен монах се завръща по тези места след обучение в Индия като Долпо Тулку – реинкарнация (превъплъщение) на високопоставения Лама Долпо Тулку. Хората го приемат с дълбоко преклонение като духовен лидер, с когото свързват надеждите си за бъдещето.

20:40-21:07 – “Докосване до чудото” – 27`, Полша (2010), Артур Хайзер, Кая Каличинска-Мендик.

Филмът показва събитията по време на зимната експедиция на 12-тия по височина връх в света – Броуд пик в Каракорум (Пакистан). Участници в нея са Артур Хайзер, имащ пет осемхилядника в актива си и първо зимно изкачване на Анапурна (8091 м), д-р Роберт Шимчак (Дхаулагири), Дон Бауи от Канада, планински гид, изкачил К-2, десетки върхове в Аляска, с неоценим принос на Броуд пик през 2005 г., когато участва в акцията за сваляне в подножието на счупилия крака си Артур Хайзер. До момента само един от петте осемхилядника в Пакистан има зимно изкачване.

19 май (четвъртък)

18:00-18:30 – “Чадар – сянка от стъкло” – 30`, България (2010), Герасим Величков.

Поетичен киноразказ за зимното преминаване през замръзналите каньони на река Занскар, единственият начин да се достигне едноименната област в Кашмирските Хималаи през зимата.

18:30-19:15 – “Уралските планини” – 45`, Германия (2009), Оливер Гьотцл.

Мистериозни монументи обозначава границата между Европа и Азия – на едно плато в Северен Урал се издигат, забити в небето, седем каменни обелиски, наречени “Седемте силни мъже” или Манпупунер на езика коми. Наоколо обикалят гладни лакомци и мечки. По почти недокосваните от човека брегове на река Урал за водопой се появяват стада от лосове. Гмуркат се норки, а мускусните плъхове се потапят под водата, използвайки дългите си носове като своеобразни шнорхели. Този спиращ дъха филм от серията “Дивата природа на Русия” ни отвежда в този толкова слабо познат и загадъчен свят.

19:15-20:59 – “Тенгри, сини небеса” – 104`, Германия/ Киргизия (2008), Мари Жаул дьо Поншвий.

Една разтърсваща love story в сърцето на Киргизия, в планината Тян-Шан. 30-годишният Темюр отива да търси сред тамошните номади своя баща, но той отдавана е напуснал този грешен свят. Там среща красивата и млада Амира. Но пътят до щастието е дълъг и трънлив…

20 май (петък)

18:00-18:55- “До върха и нагоре” – 55`, България (1981), Иван Панайотов, Александър Пеев.

На 30 април т. г. се навършиха 30 г. от първото българско изкачване на осемхилядник – Лхотце (8516м).

18:55-19:48 – “Долината на Големия разлом – езера с газирана вода и вътрешни морета” – 53`, Австрия (2009).

Документален филм за планината Удзунгуа в района Морогоро, Танзания, където от 2004 г. Природонаучният музей в Тренто (Италия) осъществява програма за опазване и съхраняване на биоразнообразието. Франческо Роверо, завеждащ отдела “Биоразнообразие в тропиците”, е научен консултант на филма, който разказва за откриването на нови за науката ендемитни видове.

19:48-20:10– “Skye Wall” (E8 6b) – 22`, Великобритания (2008), Алъстър Лий.

В търсене на мечтаната линия за катерене британският катерач Дейв Бъркит прокарва в стил trad “Skye wall” – зашеметяващ тур с трудност E8 6b в масива Килин на остров Скай, Шотландия.

20:10-20:40 – “В Пакистан планината отива при Мохамед” – 30`, България (2010), Герасим Величков.

След трудно преминаване по най-дългата ледникова система в Каракорум – Биафо-Хиспар, двама българи се отправят към границата с Афганистан. Там откриват необикновена народност със старинни традиции.

20:40-21:01 – “Ходът на живота” – 21`, Великобритания (2008), Дейв Браун (пета част от филма “Обвързаност-II”).

“Ходът на живота” (“The Walk of Life”) по огромната бяла плоча на крайбрежните скали близо до Девън се оказва най-голямото и най-трудното предизвикателство в кариерата на Джеймс Пиърсън. Тази красива, но изключително трудна линия е премината след надмогване на болката, нервите и страха.

“Обвързаност-II” представя петима от топ-катерачите на Великобритания по време на изкачвания по знаменити турове. “Този филм кара челюстта ми да увисва, дланите ми да се изпотяват, а сърцето ми – да бие учестено. Супер! Препоръчвам ви го горещо” – казва един от най-големите съвременни британски алпинисти Йън Парнъл.

21 май (събота)

09:00-09:34 – “Дийо – газената лампа и непалската култура” – 34`, Непал (2009), Бинод Кумар Дхами.

Използването на дийо (газената лампа) има вековни традиции в Непал. Продължава и до днес. Тя е важен атрибут на религиозните ритуали. За непалците е не прост елемент на бита, а предмет с чудодейни свойства, който носи напредък и щастие. Така се превръща в удивителен символ на култура, ритуал, традиция и религиозни вярвания в една страна, където господства индуизмът и има многобройни богове и богини.

09:34-10:03 “Вечният път” – 29`, Италия (2008), Джорджо Грегорио.

Алпинистката от Тарвизио Нивес Мерои – една от малкото жени в света, стъпили на К-2, а така също на още 10 осемхилядника, и гидът Марко Албино Ферари – журналист и писател, предприемат траверс на великолепния масив Йоф Фуарт (или Виш на словенски) в самото сърце на Юлийските Алпи. Което се превръща в повод за размишления за планината, човека и връзката между тях.

10:03-10:39 – “Алпийска трилогия: “Новите дрехи на царя” – 36` , Чехия (2010), Ондржей Смрж.

Ондра Бенеш и неговият приятел Гуидо Унтервуцахер изкатерват най-трудния маршрут от т. нар. Алпийска трилогия във Вилдер Кайзер (Австрия). Експресивен разказ за усилието да преодоляваш отвесните стени. Изкатервайки този тур, Ондра Бенеш става третият човек в света (след Щефан Гловач и Харалд Бергер), който се справя с Алпийската трилогия, състояща се от “End of silence” (8b+), “Kaisers neue Kleider” (8b+) и “Silbergeier” (8b+).

10:39-11:06 – “Черно и бяло” – 27`, България (2010), Цветелина Атанасова.

Повече от 100 души са живели и работили досега в нашата изследователска база на ледения остров Ливингстън в Антарктика. А това означава съвсем нова нагласа на биологичния часовник, пренастройване на психиката, приспособяване към условия, които цивилизованият човек не може дори да си представи. Какво кара повечето от тях да се връщат отново? Отговорът ще намерим във филма, в който Цветелина Атанасова отново се изявява и като великолепен оператор, и като репортер, и като пътешественик, който не престава да гледа на света с широко отворени очи.

11:06-11:16 – “Rhapsody” – 10`, Великобритания (2008), Дейв Браун, (четвърта част от филма “Обвързаност-II“).

Легендарният катерач Стийв Маклюър привлича вниманието на всички, когато прави впечатляващо и запомнящо се повторение по една от най-трудните trad линии – “Rhapsody” (E11).

11:16-11:37 – “Скок в бездната” – 21`, Чехия (2009), Томаш Вадура.

Пещерата Мацоха е най-голяма в Чехия и една от най-големите в Централна Европа. Нейните 138 м стават огромно предизвикателство за двама бейз-джъмпъри (скачачи с парашут от постоянни, нелетящи обекти) – Мартин Трдла и Робин Калета. Двамата посвещават дълго време на подготовката за този скок, който изглежда като абсурд в очите на средностатистическите граждани.

11:37-11:57 – “Бегачът на дълги разстояния” – 20’, Полша (2008), Яцек Шафрански.

Главният герой на филма е пенсиониран миньор от Шльонск (Силезия), който има пробягани 80 000 километра и започва третата си обиколка на Земята! Занимава се с една рядка и слабо позната дисциплина – бягане на свръх дълги разстояния. За две денонощия непрекъснато бягане е в състояние да премине 378 км, колкото е разстоянието, например, от Варшава до Биелско Бяла. Това, което за него, е “хляб насущний”, за средностатистическия гражданин е нереално, граничещо с лудост. Постиженията му са впечатляващи – трето място на световното първенство по 48-часово бягане и второ на европейското по 24-часово. И въпреки това остава почти неизвестен.

11:57-12:58 – “Монголия – в сянката на Чингиз хан” – 61`, Словакия (2010), Павол Барабаш.

Един филм, който хвърля мост между миналото и настоящето на далечна и загадъчна Монголия, между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз Хан и съвременността. Поредният филм, доказващ изключителното операторско и режисьорско майсторство на Павол Барабаш – един от най-награждаваните и най-успешните автори на планинарски, пътешественически и приключенски филми.

13:00 – Закриване на Панорамата.

Организаторите си запазват правото на промени в обявената програма.

Организатори:

Община Стара Загора

Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Туристическо дружество “Сърнена гора” – Стара Загора.

Recent Posts

Leave a Comment