От Гренландия до Шотландия с гребна лодка

Британските пътешественици и ловци на приключения Оли Хикс и Джордж Бълард започнаха своята експедиция с каяци, по време на която, в рамките на шест седмици, в периода на белите нощи в Северното полукълбо, трябва да преодолеят с гребане 1200 морски мили от Гренландия до Шотландия.

Olly Hicks and George Bullard

Джордж Бълард (вляво) и Оли Хикс

Двамата искат да повторят пътя, за който споменават редица източници от XVII век. Съвременните учени не са единодушни относно идентичността на предприемалите това рисковано пътешествие. Едни смятат, че това са били финландски рибари, други – че става въпрос за избягали затворници, търсещи начин да стигнат до Новия свят. Хикс и Бълард смятат, че това са били ескимоси – коренните жители на Гренландия.

Olly Hicks map

Маршрутът

Те плават на дългия 6 метра и 80 сантиметра каяк “Inuk Duo”, изработен от карбонови влакна и кевлар с подсилени бордове срещу плаващи ледени отломки. На лодката има неголяма кабина с място за почивка и сън. Хикс казва, че най-голямо предизвикателство е поддържането на темпо, изключващо изпотяване, защото в условията на ниски температури то би имало крайно неприятни последици.

На водещата снимка – някъде между Гренландия и Шотландия

Recent Posts

Leave a Comment