От Амазония – в “Книгата на Гинес”

Тези дни бе официално признат и ще бъде вписан в “Книгата на Гинес” световният рекорд за най-дълго плаване с кану по Амазонка на полския екстремалист и пътешественик Марчин Гиениечко. Той ще получи сертификата си след две-три седмици, но официалното съобщение бе публикувано на страницата на World Records Guinness.

Gienieczko 2

Марчин Гиениечко малко преди старта от Серо ла Вирхен

Там четем: “На 4 септември миналата година Гиениечко завърши изключителен проект. Той бе от три етапа и се състоеше в прекосяване на Южна Америка от Тихия до Атлантическия океан. В хода на експедицията полякът постави нов рекорд на Гинес. Той е първият и единствен човек в света, преодолял 5573 км с кану, при това в опасните води на най-голямата река в света Амазонка.

Експедицията започна в неделя, 17 май 2015 г., в 12.00 часа перуанско време, от плажа Серо ла Вирхен на брега на Тихия океан. Завърши, както бе казано, в 22.00 часа на 4 септември на Атлантическия бряг. След 111 дни непрестанна битка с дивата природа и собствената си слабост пътешественикът премина общо около 7000 километра. Първият етап на начинанието му продължи 13 дни (от които два дни престой в селището Аячучо) и бе дълъг 690 километра. Състоеше се в стигането до реката (Амазонка – бел. р.) през Андите с велосипед.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кануто, с което бе поставен рекордът на Гинес

Вторият етап, признат за рекорд на Гинес, бе преплаването на Амазонка с кану. Той отне на Гиениечко 94 дни, през които премина 5986 километра (част от тях не по самата Амазонка, а в речната система), гребейки по 12 часа всеки ден. Последният етап бе бягане с полския олимпийски флаг на гърба от бразилския град Белем, столица на щата Пара, до брега на Атлантическия океан. 80-километровият етап завърши на 4 септември.

Цялата експедиция бе регистрирана и следена от програмата за сателитно наблюдение на Земята SPOT, създадена през 1978 г. от Франция, Белгия и Швеция. Гиениечко разполагаше с две устройства. Едното показваше позицията му на всеки 10 минути, другото – по два пъти всеки ден. Нито една друга експедиция досега не е била следена по този начин. Цялото начинание и рекордът на Гинес бяха необикновено опасно изпитание. В самото начало на приключението си, на перуанска територия, Гиениечко попадна в огромни водовъртежи. Малко по-късно бе направен опит да бъде застрелян”.

Recent Posts

Leave a Comment