Около света за 120 дни и 2 часа с мотоциклет

Швейцарският мотоциклетист Урс Педраита, наричан „Гризли“ (Urs “Grizzly” Pedraita), направи рекордно околосветско пътешествие. За 119 дни и 21 часа той премина през пет континента с машина “Victory Cross Country Tour”. Предишният рекорд принадлежеше на британеца Ник Сандърс (Nick Sanders) – 120 дни и 2 часа.

Grizzly

„Гризли“

Но Сандърс не отчиташе времето за очакване на трансокеански транспорт в пристанища и аерогари. Швейцарецът спираше часовника  само по време на пътуванията между континентите. Неговото пътешествие започна на 12 март от Дайтона, в щата Флорида. Шест дни и 14 часа му бяха необходими, за да стигне до края на първия етап – Панама. След това чиновници го забавиха няколко дни в Чили по време на втория етап. В хода му прекоси Централна и Южна Америка и стигна до Ушуая и остров Кинг Джордж.

Grizzly bike

Машината

Върна се на север и от чилийската столица прелетя над Тихия океан до Сидни в Австралия. Прекоси я от изток на запад – до Пърт. Нов полет, този път над Индийския океан, го отведе до Кейптаун в ЮАР. Оттам се добра до Тунис. С ферибот се прехвърли в Европа. Във Финландия се сблъска с неочаквано оказал се на пътя му елен. Следваха почти 12 000 километра през Русия, където го преследваха непрекъснати дъждове.

След азиатския етап, който включваше също и Южна Корея, Виетнам, Тайланд, Малайзия и Сингапур, по въздуха се придвижи до Анкоридж в Аляска. През Канада и Съединените щати затвори кръга на околоземното си приключение в Дайтона.

На водещата снимка – маршрутът

Recent Posts

Leave a Comment