Нова кота за Маунт Чимборасо – “най-високият” връх на Земята!

Все още има шанс непрекъснато обсажданият Еверест да си “почине” малко… Учени от Франция и Еквадор решиха да измерят точната височина на върха, който е най-отдалечен от центъра на Земята – Маунт Чимборасо (Mount Chimborazo). Той “намаля” с няколко метра, но ако продължаваме да искаме да се окажем най-близо до Слънцето*, трябва да се изкачим именно на този угаснал вулкан в Еквадор!

Южноамериканският връх е висок 6263,47 м (предишната му височина беше 6268 м). Т. е., той е с над 2 километра по-нисък от Маунт Еверест (8848 м). Но Чимборасо е разположен по-близо до Екватора и това е причина неговата връхна точка да е по-отдалечена от центъра на Земята в сравнение в Еверест**. Разликата в тези разстояния възлиза на около 1800 метра в полза на угасналия стратовулкан. Точността на най-новите измервания е 10 сантиметра.

Новите резултати много бързо обиколиха света и любителите на това, което е “най-”, по-често ще насочват погледите си именно към този връх.

 

Chimborazo 1

New altitude of #Chimborazo measured by @ird_fr @IGecuador #igm Still the farthest point from Earth’s center #irdecv

 Olivier Dangles

@DanglesOlivier

IRD researcher – Broad interest in ecology and development science. Naturalist and wildlife photographer.

Quito,Ecuador

По-малката височина спрямо морското равнище прави Чимборасо много по-лесен за изкачване, макар че и той изисква сериозен разход на сили, а понякога може да бъде и опасен. През миналата година по склоновете му бяха намерени телата на двама французи, които се смятаха за безследно изчезнали от 1994 г. досега.

Допълнителна причина изборът да падне на еквадорския първенец са експедиционните разходи – ако на Еверест те възлизат на около 80 000 щатски долара, то тези за Чимборасо са само около 1300. Но хората, които нямат финансови проблеми да отидат на Еверест, може да бъдат отблъснати от Чимборасо заради често срещаното в таблоидите определение “Еверест за бедните”.,.

По:

Oliver Dangles,

guardian

–––––––––––––

*Най-добре би било, ако за изкачване на Чимборасо бъде избран 2 януари (в разгара на лятото в Южното полукълбо), когато слънцето е най-близо до Земята.

**Най-общо казано, Земята не представлява идеална сфера, а е сплесната между Северния и Южния полюс. След няколко последователни опростявания можем да приемем, че е тяло, наречено сфероид, отличаващо се малко от ротационния елипсоид.

На водещата снимка – Маунт Чимборасо

Снимка: Давид Торес Косталес

Photo: David Torres Costales

Recent Posts

Leave a Comment