Нивес Мерои и Романо Бенет стъпиха на Макалу и са на крачка от Хималайската корона

Вчера, 12 май, италианците Нивес Мерои и Романо Бенет ((Nives Meroi,Romano Benet, официални гости на Банскофилмфест през 2014 г.) стъпиха на петия връх в света Макалу (8463 м). Това е 13-тия осемхилядник в актива на двамата. Пътят на тази съпружеска двойка в планината и в живота е наистина изключителен.

 

meroi-latorre-benet-fonte-ferranlatorrecom1

Нивес, Феран Латоре и Романо в базовия лагер на Макалу, 2016 г.

… Нали си спомняте какво е казал Сент Екзюпери – “Да се обичаме не значи да се гледаме в очите, а да гледаме в една и съща посока”. Пътят в живота и в планината на италианците Нивес Мерои и Романо Бенет – една от най-силните съпружески двойки в световния алпинизъм, е пълно потвърждение на тази максима.

Нивес Мерои е родена на 17 януари 1961 г. в Бонате Сото (на 40 км североизточно от Милано, в Ломбардия). Романо Бенет – на 20 април 1962 г. в Тарвизио (близо до границите с Австрия и Словения, във Фриули-Венеция Джулия). От 1989 г. са съпрузи и партньори по свръзка. Имат стотици изкачвания в Алпите и Доломитите (Романо е алпийски гид).

През 1994 г. дебютират в най-високите планини с опит на К-2. Две години по-късно (през 1996-та) малко не им достига, за да се поздравят с успех на Еверест. Първият им осемхилядник е Нанга Парбат през 1998 г., а Нивес е първата италианка на този връх.

Преди пролетния сезон на 2009 г. двамата италианци имат в актива си по 11 осемхилядника. Това са:

1998 г. – Нанга Парбат,

1999 г. – Шиша Пангма,

1999 г. – Чо Ойю,

2003 г. – Броуд пик,

2003 г. – Гашербрум-2,

2003 г. – Гашербрум-1 (това е първи в историята дамски triple header, т. е. три осемхилядника в един сезон),

2004 г. – Лхотце,

26 юли 2006 г. – К-2 без кислород (Нивес е първата италианка на “Върха на върховете”),

2006 г., след мусона – Дхаулагири,

2007 г. – Еверест (първата италианка без кислород),

2008 г. – Манаслу.

Така, в началото на 2009-та три дами имат по 11 върха от категорията на най-високите и са претендентки за първа Хималайска корона сред представителките на нежния пол. Това са испанката Едурне Пасабан, на която й остават Кангчендзьонга, Анапурна и Шиша Пангма, австрийката Герлинде Калтенбрунер, която има пред себе си Лхотце, Еверест и К-2, и Нивес Мерои, която трябва да се справи с Кангчендзьонга, Макалу и Анапурна. 2009-та носи успех на Едурне и Герлинде – съответно на Кангчендзьонга и Лхотце. Нивес, заедно с Романо, не успява на Кангчендзьонга и Анапурна.

Когато двамата италианци се завръщат в родината си, медицинско изследване установява, че Романо страда от апластична анемия, дължаща се на увреждане на кръвотворната функция на костния мозък. Заболяване, което протича с намаляване на всички кръвни клетки – червените, които доставят кислород до всички части на тялото, белите, които защитават организма от микроби, и тромбоцитите, необходими за съсирване на кръвта. Нивес моментално се оттегля от спора за Хималайската корона и посвещава всичките си сили на битката за живота и здравето на партньора си в живота и в свръзката.

На 17 април 2010 г. Едурне Пасабан стъпва на Шиша Пангма, а точно месец по-късно – на 17 май – и на Анапурна и става първата жена в света, изкачила всички осемхилядници. Същата година Герлинде Калтенбрунер е на 2010 Еверест, а през 2011-та – на К-2, и се поздравява с много сериозен успех – тя е първата жена, стъпила на всичките 14 най-високи върха в света без кислород (изкачването на Едурне през 2001 г. на Еверест, който е първият й осемхилядник, е с употреба на кислород). Тук трябва да бъде спомената и южнокорейката О Еун-Сун, която обяви, че на 27 април 2010 г. е стъпила на Кангчендзьонга и по този начин първа сред колежките си е постигнала колекцията 14 х 8000. Но това нейно изкачване бе поставено под съмнение от участници в експедицията й на този връх и то не бе признато.

Nives e Meroi

Отляво надясно – Хуан Менендес Гранадос, Дамяно Ленци, Нивес Мерои, Романо Бенет и

Боян Петров в Банско, 28 ноември 2014 г.

В същото време Нивес Мерои постигна победа, която със сигурност е много по-важна от всичко – намирайки се неотлъчно до Романо в процеса на боледуването му, тя има изключителен принос за оздравяването му и за завръщането му в планините. То стана през 2012 г. на Кангчендзьонга. Това, че късметът отново не бе тяхната страна, остана на заден план. В крайна сметка двамата постигнаха мечтата си да стъпят на този връх на 17 май 2014 година, действайки по Класическия маршрут от юг, по който малко по-късно (на 31 май) първо българско изкачване на третия връх в света направи Боян Петров.

Така днес, след Макалу, Нивес Мерои и Романо Бенет имат по 13 осемхилядника, като на всички са били без кислород. До Хималайската корона им остават Макалу и Анапурна.

На водещата снимка – Нивес и Романо

 

Recent Posts

Leave a Comment