Звездите на БФФ 2014: Нивес Мерои и Романо Бенет (Италия)

Истинско съзвездие от алпинисти, екстремалисти, пътешественици, ловци на приключения и представители на планинарската култура  ще изгрее на небосвода на Четиринадесетия международен фестивал на планинарския филм в Банско от 25 до 30 ноември т. г.  Започваме представянето им със знаменитата свръзка в живота и планината от Италия – Нивес Мерои и Романо Бенет, в  чийто актив има 24 изкачвания на 12 осемхилядника.

Нивес Мерои и Романо Бенет

Нали си спомняте какво е казал Сент Екзюпери – “Да се обичаме не значи да се гледаме в очите, а да гледаме в една и съща посока”. Пътят в живота и в планината на италианците Нивес Мерои и Романо Бенет – една от най-силните съпружески двойки в световния алпинизъм, е пълно потвърждение на тази максима.

 

 

Nives MeroiНивес Мерои е родена на 17 януари 1961 г. в Бонате Сото (на 40 км североизточно от Милано, в Ломбардия). Романо Бенет – на 20 април 1962 г. в Тарвизио (близо до границите с Австрия и Словения, във Фриули-Венеция Джулия). От 1989 г. са съпрузи и партньори по свръзка. Имат стотици изкачвания в Алпите и Доломитите (Романо е алпийски гид).

 

През 1994 г. дебютират в най-високите планини с опит на К-2. Две години по-късно (през 1996-та) малко не им достига, за да се поздравят с успех на Еверест. Първият им осемхилядник е Нанга Парбат през 1998 г., а Нивес е първата италианка на този връх.

 

Преди пролетния сезон на 2009 г. двамата италианци имат в актива си по 11 осемхилядника. Това са:

 • 1998 г. – Нанга Парбат,
 • 1999 г. – Шиша Пангма,
 • 1999 г. – Чо Ойю,
 • 2003 г. – Броуд пик,
 • 2003 г. – Гашербрум-2,
 • 2003 г. – Гашербрум-1 (това е първи в историята дамски triple header, т. е. три осемхилядника в един сезон),
 • 2004 г. – Лхотце,
 • 26 юли 2006 г. – К-2 без кислород (Нивес е първата италианка на “Върха на върховете”),
 • 2006 г., след мусона – Дхаулагири,
 • 2007 г. – Еверест (първата италианка без кислород),
 • 2008 г. – Манаслу.

Така, в началото на 2009-та три дами имат по 11 върха от категорията на най-високите и са претендентки за първа Хималайска корона сред представителките на нежния пол. Това са испанката Едурне Пасабан, на която й остават Кангчендзьонга, Анапурна и Шиша Пангма, австрийката Герлинде Калтенбрунер, която има пред себе си Лхотце, Еверест и К-2, и Нивес Мерои, която трябва да се справи с Кангчендзьонга, Макалу и Анапурна. 2009-та носи успех на Едурне и Герлинде – съответно на Кангчендзьонга и Лхотце. Нивес, заедно с Романо, не успява на Кангчендзьонга и Анапурна.

Когато двамата италианци се завръщат в родината си, медицинско изследване установява, че Романо страда от апластична анемия, дължаща се на увреждане на кръвотворната функция на костния мозък. Заболяване, което протича с намаляване на всички кръвни клетки – червените, които доставят кислород до всички части на тялото, белите, които защитават организма от микроби, и тромбоцитите, необходими за съсирване на кръвта. Нивес моментално се оттегля от спора за Хималайската корона и посвещава всичките си сили на битката за живота и здравето на партньора си в живота и в свръзката.

На 17 април 2010 г. Едурне Пасабан стъпва на Шиша Пангма, а точно месец по-късно – на 17 май – и на Анапурна и става първата жена в света, изкачила всички осемхилядници. Същата година, 2010-та, Герлинде Калтенбрунер е на Еверест, а през 2011-та – на К-2, и се поздравява с много сериозен успех – тя е първата жена, стъпила на всичките 14 най-високи върха в света без кислород (изкачването на Едурне през 2001 г. на Еверест, който е първият й осемхилядник, е с употреба на кислород). Тук трябва да бъде спомената и южнокорейката О Еун-Сун, която обяви, че на 27 април 2010 г. е стъпила на Кангчендзьонга и по този начин първа сред колежките си е постигнала колекцията 14 х 8000. Но това нейно изкачване бе поставено под съмнение от участници в експедицията й на този връх и то не бе признато.

В същото време Нивес Мерои постигна победа, която със сигурност е много по-важна от всичко – намирайки се неотлъчно до Романо в процеса на боледуването му, тя има изключителен принос за оздравяването му и за завръщането му в планините. То стана през 2012 г. на Кангчендзьонга. Това, че късметът отново не бе тяхната страна, остана на заден план. В крайна сметка двамата постигнаха мечтата си да стъпят на този връх на 17 май тази година, действайки по Класическия маршрут от юг, по който малко по-късно (на 31 май) първо българско изкачване на третия връх в света направи Боян Петров.

Така, Нивес Мерои и Романо Бенет имат по 12 осемхилядника, като на всички са били без кислород. До Хималайската корона им остават Макалу и Анапурна.

 

Nives-Meroi and-Romano-Benet

Recent Posts

Leave a Comment