Незабравими пътешественици: Дончо Папазов

През тази година и в бъдеще утвърдената традиция публиката да бъде запознавана с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения ще бъде обогатена с “изваждане от нафталина” на позабравени, но изключително заслужили български пътешественици. Начало ще бъде сложено с представянето от Николай Йотов на мореплавателя Дончо Папазов.

Дончо Папазов

Дончо Папазов е роден в София на 21 февруари 1939. Завършва Висшия икономически институт в София през 1961 г. В периода 1961-1979 е бил икономист, научен сътрудник, ръководител група, началник бюро, ръководител на секция “Организация на производството” в ЦНИИТМаш и НИИММ, София.

Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител на програмата „Планктон” (1970-1982), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник „Орбита”.

През 1970 г. прекарва 14 дни в малка рибарска лодка в Бургаския залив на Черно море, без храна, преживявайки само на зоопланктон.

През 1972 г. пресича, заедно с съпругата си Юлия Гурковска (Джу), Черно море от Варна до Сочи, с корабна спасителна лодка. За 26 дни отслабва 12 кг.

През 1974 г. заедно с Джу, пресичат Атлантика с корабна спасителна лодка с платна от Гибралтар до Куба. Общо 5 200 морски мили. След 64 дни диета с планктон, отслабва 18 кг.

През 1976 г., отново с корабна спасителна лодка с платна и с Джу, преплават Тихия океан от Лима-Перу до Сува-о-в Фиджи. За 100 дни и 8 300 морски мили, отслабва 26 кг.

Експериментира възможностите за оцеляване корабокрушенци. Извършени са психофизиологически изследвания на човек в екстремални ситуации и изследвания на замърсяванията на океана. Дончо Папазов и Юлия са изкарали най –дълго време в света на борда на спасителна лодка (191 дни) и са изминали най-много морски мили (14 000).

През зимата на 1978 е шкипер на яхтата Тивия и прави обиколка на Европа, през зимата, от Балтийско до Черно море. На борда са Джу и 5 годишната им дъщеря, както и екип на Българска телевизия.

От 1979 до 1981 година, заедно с Джу и Яна, прави обиколка на света по маршрут Созопол-Средиземно море-Гибралтар-Панама-Торесов проток-нос Добра надежда-Бразилия-Гибралтар-Созопол. Изминава 42 000 морски мили за 777 дни.

През 1987 г. е шкипер на яхта Тивия, която плава от България за Аржентина. На борда е Методи Савов.

През 1988 г., на борда на яхтата Тивия, обикаля света сам, без спиране по „невъзможния път” винаги на юг от „ревящите четиридесет градуса”. Преминава през нос Хорн, в разгара на южната зима, на 30 май. Стартира от Буенос Айрес на 1 януари 1988 г. и завършва обиколката на 13 юни 1988 г. за 164 дни, без връзка с брега и кораби. Тогава Дончо Папазов става първият човек обиколил света по „невъзможния път” без спиране.

През 1989 г. е шкипер на яхта Тивия в плаването от Аржентина до България. На борда е Николай Йотов.

Дончо Папазов е автор на четири книги, описващи морските приключения, преведени на пет езика. Това са “С Джу през Атлантика” (издателство “Народна младеж”, София, 1975), “С Джу през Пасифика” (издателство “Народна младеж”, София, 1977), “С Яна около света” („Народна младеж“, 1985),  “Невъзможният път” (Издателска къща “Мартилен”, София, 1994).

За всички плавания е снимал документални филми, които са излъчени в над 20 страни. Отразени са в много български и международни медии.

Дончо Папазов работи над 20 години като журналист в Българска национална телевизия. Бил е сценарист, редактор и автор на документални филми и предавания. Бил е главен продуцент на телевизионното филмово производство и главен редактор на телевизионно филмово творчество в БНТ.

Recent Posts

Leave a Comment