Нанга Парбат – защо Тамара Лунгер спря само на 100 метра от върха?

На 26 февруари т. г., в 15.27 часа, Симоне Моро, Алекс Чикон и Али Садпара станаха първите хора, които стъпват на Нанга Парбат (8125 м) през зимата. Това събитие се превърна в част от медийния мейнстрийм и не спира да бъде коментирано. Обект на особен интерес е въпросът защо единствената жена в свръзката – Тамара Лунгер, не успя да стигне до върха, макар да се намираше само на стотина метра от върха.

Nanga Winter Ascent - Tamara

Върховата част на Нанга Парбат с мястото, докъдето стига Тамара Лунгер, и

маршрутите на Симоне Моро-Алекс Чикон (маркиран с червено) и на Али Садпара (синьо)

В късо интервю самата Тамара разказа, че всичко е започнало предния ден, на 25 февруари. При опит да прескочи ледникова пукнатина с ширина половин метър близо до лагер 4, се подхлъзнала и се свлякла цели 200 метра по склона. Провървяло й, защото прясно навалялият сняг спрял пързалянето й. Така, тя успяла да се задържи, при това без сериозни последствия. Сутринта в деня на щурма била доста смазана. Освен това я безпокоял стомахът.

Nanga Tamara and Simone in Islamabad

Щастливите от победата Тамара и Симоне в Исламабад

Но въпреки това тръгнала нагоре. Само след 45 минусти усетила, че болката и умората вземат връх. “Болеше ме цялото тяло, болеше ме най-силно травмираното място, болеше ме стомахът. А към това се прибавяше силният студ. Всичко това ме накара да спра на 100 метра от върха и да не създавам допълнителна опасност за живота на Симоне, Алекс и Али” – заключава италианската алпинистка.

А коментарът на Симоне Моро бе: “Много малко хора с света са способни на такова решение”.

Recent Posts

Leave a Comment