Най-старото и най-дългото състезание по ски в света

“Red Bull Nordenskiöldsloppet” е най-дългото състезание за ски-бегачи в света. Но не само най-дългото, но и най-старото. Първото му издание е през 1884 г., когато участниците в експедицията на Адолф Ерик Норденшьолд (Adolf Erik Nordenskiöld)* се връщат от Гренландия и разказват, че при едно от излизанията си по маршрута на изследователското начинание двама жители на градчето Йокмокк в Северна Швеция са преминали със ски 460 километра за 57 часа.

Nordenskiold logo

Естествено, никой не повярвал на този разказ. И тогава Норденшьолд решил да докаже, че такова постижение е напълно възможно. Така била организирана надпревара по трасе с дължина 220 километра, което участниците планирали да прееодолеят за 24 часа. В крайна сметка победителят постигнал 21 часа и 22 минути.

Но за да сме наясно за какво става въпрос, е добре да се вгледаме в долната снимка:

Narty Retro 1

Ски с дължина 210-300 и ширина 8-12 см. Вижда се какви са “щеките” и останалата екипировка. Естествено, никой не подготвял трасето предварително. Как ли изглежда всичко това с очите на съвременните рекордьори?

И ето че шведски скиори решиха да повторят историческата надпревара в Шведска Лапландия по оригиналния маршрут от Йоккмокк (Jokkmokk) до Квиккйокк (Kvikkjokk) и обратно. Това стана на 10 април тази година. Участниците бяха разделени на три групи – “Elite”, “Competition” и “Amateur”.

05 Red Bull map

На старт застанаха 352 души, от които финишираха 324.

05 Red Bull winner 1

05 Red Bull winner 2

Победителите

Челото на генералното класиране изглежда така:

  1. Йон Кристиан Дал (John Kristian Dahl) – 8 часа, 35 мин и 17 сек,
  2. Андерс Аукланд (Anders Aukland) – 8 часа, 35 мин 18 сек,
  3. Йойвинд Моен Фйелд (Øyvind Moen Fjeld) – 8 часа, 35 мин и 18 сек,

………………………………………………..

………………………………………………..

………………………………………………..

  1. Лина Корсгрен (Lina Korsgren) – 9 часа, 23 мин, 55 сек (първо място при жените).

Дамското подреждане:

  1. Лина Корсгрен (Lina Korsgren) – 9 часа, 23 мин, 55 сек,
  2. Брита Йохансон Норгрен (Britta Johansson Norgren),
  3. Нина Линтцен (Nina Lintzén).

На водещата снимка – районът на състезанието

–––––––––––––––

*Барон Адолф Ерик Норденшьолд (Adolf Erik Nordenskiöld или A. E. Nordenskioeld, 18 ноември 1832 г. – 12 август 1901 г.) е геолог, минералог и пътешественик, член на известна фамилия скандинавски учени. Роден е във Финландия, която по това време е под руско владичество. Следва математика, химия, минералогия и геология в Хелзинкския университет, където получава диплом на магистър през 1853 г. Заради своята политическа активност е принуден да емигрира в Швеция. През 1893 г. става член на Шведската академия на науките.

05 Red Bull nordenskjold-swedish-geologist-science-photo-library portrait

Барон Адолф Ерик Норденшьолд

Известен е със своята експедиция на кораба “Вега” (“Vega”) през 1878 г. Заобикаля по море Азия от север и преминава през Беринговия пролив. Става първият човек, който преодолява т. нар. Североизточен преход от запад на изток (в противоположната посока първи по-рано е Витус Беринг, а може би още по рано – Семьон Дежньов). Това пътешествие започва в Карлскрона и въпреки огромните трудности, свързани основно с ниските температури, завършва през лятото на 1880 г.

Освен това, без съмнение негово най-известно начинание, взима участие в редица експедиции (първата е през 1858 г.) на остров Шпицберген. През 1870 г. посещава Гренландия, а през 1871 г. зимува на Шпицберген, където едва не загива.

Група острови в източната част на Карско море носи неговото име и е наречена Архипелаг на Норденшьолд.

Негов племенник е Ото Густав Норденшьолд (Otto Gustav Nordenskiöld, 1869-1928),  шведски геолог, географ и полярен изследовател. Професор в Гьотеборгския университет. Участник в експедиции в Антарктика, Антарктида и Андите.

Recent Posts

Leave a Comment