Награди на 20-тия Международен Банско филм фест

На 25.09.2021 г., журито на XX Международен фестивал на планинарския филм в Банско, след като гледа 37 филма филмите от конкурсната програма. Журито в състав: Председател Крум Родригес, Иван Обрейков, Камен Алипиев:

Р Е Ш И:

Присъжда следните награди

 1. ГРАН ПРИ – Австралийският филм “ОКЕАН ДО НЕБЕТО” на Майкъл Дилън взе Голямата на награда на Банско филм фест в юбилейното му 20-то издание.
  Мотивация на журито: Филм, съдържаш в себе си елементите на истински трилър, който журито изгледа на един дъх, въпреки че беше най-дългия в състезателната програма. Напрегнат и динамичен разказ за едно рисковано приключение от устието на река Ганг до нейния извор в Хималаите. Този филм, дори и сам, би успял да покрие всички останали категории.
 2. СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО –   “ГОЛАТА ПЛАНИНА”, Алекс Чикон, Испания

  Мотивация на журито: Великолепно разказана история, която не само демонстрира брилянтни операторска и монтажна работа, но и ни разказва за едно историческо постижение в хималайския алпинизъм. Авторът не пропуска да ни припомни за драматичните събития в Пакистан, които поставят търсачите на силни усещания в нова, несигурна и трудна за оцеляване среда, в която са важни не само алпинистките умения

 3. НАГРАДА НА ОБЩИНА БАНСКО ЗА КУЛТУРА НА ПЛАНИНАРСКИТЕ НАРОДИ – “ЧОЛИТАС”, Хайме Мурсиего, Пабло Ирабуру, Испания.

  Мотивация на журито: Пет смели жени, които нямат нищо общо не само помежду си, но и с алпинизма, се впускат в приключението на живота си. Пътят им към Аконкагуа преобръща не само техния живот, но и този на зрителите! Великолепна история, която ни кара поне за малко да забравим дребните проблеми в живота си и да се възхитим на смелостта на петте момичета, независимо, че само две от тях стъпват на върха. Върхът е прекрасна метафора, която ни показва как всеки от нас може да промени живота си, стига да има достатъчно воля за следващата стъпка!

 4. НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНА РЕАЛИЗАЦИЯ В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ – “К2: НЕВЪЗМОЖНОТО СПУСКАНЕ”, Славомир Батура, Австрия.

  Изключителен филм, който ни показва новите измерения на екстремните спортове. Спускането със ски по най-опасния връх на света, който рядко допуска хора до себе си, е подвиг, документиран по най-вълнуващия възможен начин. Филмът ни показва не само колко е важна отборната работа във всяка една житейска мисия, но също така ни дава да разберем, че съвременните технологии могат да се използват не само, за да “показваме мускули”, но и за спасяване на човешки живот. Вълнуваща история, която ни кара да уважаваме полския алпинизъм още повече!

 5. НАГРАДА “ПЕТЪР АТАНАСОВ” ЗА НАЙ-ДОБЪР СЦЕНАРИЙ – “СТЕНАТА НА СЕНКИТЕ”, Елиза Кубарска, Полша.

  Едва ли някой ще се изненада, че председателят на журите на Банско Филм Фест през 2019 получава награда. Елиза е не само страхотен човек и приятел, но и световен майстор на планинарското кино. Нейната история за семейството шерпи, което прави всичко възможно, за да осигури бъдещето на 16 годишния си син, надхвърля пределите на планинарското кино и ни показва, че битката с върховете понякога е само средство за препитание. Перфектен сценарий, операторска работа и режисура, които спират дъха ти и те карат да преосмислиш живота си.

 6. НАГРАДА НА ФИЛМ ЗА ПЛАНИНАРСКИ СПОРТОВЕ, ПРИКЛЮЧЕНИЯ И ИЗСЛЕДВАНИЯ – “ЕВЕРЕСТ: ТРУДНИЯ ПЪТ”, Павол Барабаш, Словакия

  Вълнуващ филм, който чрез спомените около драматичните събития от историческата словашка експедиция до Еверест през 1988 ни показва как понякога животът е способен да събере в едно и успехът, и трагедията!

 7. НАГРАДА МОТО ПФОЕ ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ФИЛМ – “СЕВЕР”, Велико Карачивиев

  Филм, заснет и разказан по изключително умел начин, и който показва не само приключенията, но и трудностите, които един артист е готов да преодолее в стремежа си към красота!

 8. НАГРАДА УНИКА ЗА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОДУКЦИЯ НА ТЕМА ПЛАНИНИ И ПРИКЛЮЧЕНИЯ – “ДА ДОКОСНЕШ НЕБЕТО ОТ ХИМАЛАИТЕ”, автор Ценко Симов, оператор Владимир Богдански, режисьор Андрей Дочев, продукция на БНТ.

  Филм, който чрез вълнуващите разкази на героите си, ни връща спомена за първите български успехи в алпинизма.

 9. СПЕЦИАЛНО СПОМЕНАВАНЕ НА ФИЛМ – “ДЪХ СВЪРЗАНОСТ”, Алиша Йънг, Ричард Сайди, Нова Зеландия.

  Кратък филм портрет, който отразява философията на спортист от световна величина, разказан по изключително красив и поетичен начин.

 10. Специално споменаване на филма –  „Щастливите камъни“, режисьор Зоя Димитрова, Милена Стойкова – Ваучер за уикенд в хотел Амира и тест драйв в София.
Recent Posts

Leave a Comment