На старта на Световната купа по боулдъринг победигха Шона Кокси и Алексей Рубцов

От една страна – на подиума се оказаха фаворити, от друга – случиха се много големи изненади (например, отпадането на Анна Щьор и Дмитрий Шарафутдинов). Така завърши първият кръг от тазгодишната Световна купа по състезателно катерене в дисциплината “боулдъринг”, чийто домакин бе градчето Майринген*. На старт в Швейцария застанаха 59 състезателки и 83 състезатели. Победиха британката Шона Кокси (Shauna Coxsey) и руснакът Алексей Рубцов.

Шона Кокси се катери много сигурно, което потвърди неотдавана в района на Лланберис Пас (Llanberis Pass), Уелс, където премина “Рopes of Maui” (8B). Разбира се, боулдърингът на изкуствени стени е нещо по-различно, но и тук британката показа, че ще бъде много сериозна претендентка за първото място в генералното класиране за трофея. В първата надпревара за сезона тя изпревари французойката Мелиса льо Нев (Melissa Le Neve) и американката Мегън Маскаренас (Megan Mascarenas), като единствена на финала постигна 3 top-а.

Класиране жени:

 1. Шона Кокси (Shauna Coxsey) – 3t5,
 2. Мелиса льо Нев (Melissa Le Neve) – 2t4,
 3. Мегън Маскаренас (Megan Mascarenas) – 1t1,
 4. Акийо Ногучи (Akiyo Noguchi, Япония) – 0t,
 5. Яня Гарнбрет (Janja Garnbret, Словения) – 0t,
 6. Клементин Кесе (Clementine Kaiser, Франция) – 0t.

При мъжете победи Алексей Рубцов след битка с чеха Мартин Страник (Martin Stranik) и холандеца Йорг Ферхойвен (Jorg Verhoeven), като за крайното подреждане решаващ се оказа броят на бонусите.

Класиране мъже:

 1. Алексей Рубцов – 2t6,
 2. Мартин Страник (Martin Stranik) – 2t6,
 3. Йорг Ферхойвен (Jorg Verhoeven) – 2t7,
 4. Албан Льовие (Alban Levier, Франция) – 1t1,
 5. Якоб Шуберт (Jakob Schubert, Австрия) – 1t3,
 6. Тайлър Ландмън (Tyler Landman, САЩ) – 1t3.

Всички резултати – на:

www.ifsc-climbing.org/index.php/world-competition#!comp=1638&cat=5&route=-1

В края на тази седмица (23-24 април) е следващият старт в Кадзо (Япония).

–––––––––––––

*Майринген (Meiringen) е главен град на едноименната швейцарска община в кантона Берн, окръг Интерлакен-Оберхасли (Interlaken-Oberhasli), Шейцарските Предалпи. Ски-база и спортен център.

Meiringer Holmes

Паметникът на Шерлок Холмс

Придобива световна известност, след като Артър Конън-Дойл описва в един от своите разкази за Шерлок Холмс близкият водопад Райхенбах. В Майринген има Музей на Шерлок Холмс, който се намира на площад “Артър Конън Дойл”. Смята се, че сладкарите от градчето са създали сладкиша “целувка”.

Recent Posts

Leave a Comment