На К-2 бе намерено тялото на неидентифициран хималаист

Италианецът Микеле Куки (Michele Cucchi), който изследва ледниците по света, намери тяло на алпинист в подножието на К-2 (8611 м). Тъй като той и екипът му не можаха да го идентифицират, бе решено да се публикува снимка с екипировката, намерена при тялото.

K2 2016-1

Обувката на намерения в подножието на К-2 хималаист

Микеле Куки и Паоло Петриняни (Paolo Petrignani) заедно с група пакистанци преди около две седмици се оказаха в района на т. нар. преден базов лагер на К-2 (advanced base camp). Това се случи наскоро след като лавина унищожи лагер 3 по Класическия маршрут (Реброто Абруци) към върха. Тя смъкна чак до ледника Годуин Остин  (Godwin Austin Glacier) палатки, кислородни бутилки и всевъзможен инвентар.

Куки забеляза тялото на загиналия хималаист под тънък слой лед. Единственото характерно нещо, което имаше на себе си, бе височинна обувка от марката “Millet”, номер 8. Тъй като моделът е нов, може да бъде направен изводът, че нещастието е настъпило неотдавана. Решено бе да бъде публикувана снимка за установяване на самоличността на жертвата. Молбата е към всички, които разполагат с някаква информация, да я споделят с редакцията на сайта “Montagna.TV”.

Микеле Куки пренесе тялото и го погреба до Мемориала на Гилки – мястото, където намират покой хималаистите, които са загинали на К-2 и околните върхове, и където се поставят паметни плочи за тези, чиито тела не са намерени.

На водещата снимка – Мемориалът на Гилки

Recent Posts

Leave a Comment