На Еверест от юг и от север

От начало имаше противоречиви информации за ситуацията откъм непалската страна на Еверест и за действията на двете дами – китайката Ванг Джинг (Wang Jing) и американката Клио Уайдлих (Cleo Weidlich), които решиха да продължат опитите за стигане съответно до Еверест и Лхотце, въпреки оттеглянето на шерпските екипи, които трябваше да поддържат пътя през ледопада Кхумбу.

Ванг Джинг

Снимка: Чип Браун/ National Geographic

Photo: Chip Brown/ National Geographic

И до момента не е ясно как точно са получили разрешение за по-нататъшна дейност, но двете наеха допълнително шерпи и заложиха на преодоляването на ледопада и на опасните пукнатини в началото на Западния циркус чрез полети с хеликоптер до мястото на лагер 2.

Конкретно Ванг Джинг, която е собственичка на една от най-големите китайски компании, произвеждащи екипировка и съоръжения за outdoor спортове и дейности –  “Toread”, стремяща се към подобряване на рекорда за най-кратко постигане на т. нар. Голям шлем в областта на приключенията и пътешествията, състоящ се в изкачване на всички континентални първенци и стигане до Северния и Южния полюс, ангажира петима височинни носачи и гидове и двама готвачи от Намче Базар. С над 20 вертолетни полета (всеки струващ 2000 щатски долара) целият екип и багажът му бяха транспортирани от базовия лагер до лагер 2.

Оттам фактически започна изкачването на върха, като има информация, че шерпите на Ванг Джинг за обработили с парапети прочутото Стъпало на Хилари. На 23 май т. г. на Еверест стъпиха китайката и петимата й помощници – Да Гелдже Шерпа (Da Gelje Sherpa), Таши Шерпа (Tashi Sherpa), Пасанг Дава Шерпа (Passang Dawa Sherpa), Лхакпа Нуру Шерпа (Lhakpa Nuru Sherpa), Лхакпа Гелдже Шерпа (Lhapka Gelje). Първите четирима са от селището Чаурикхарка, последният – от Джувинг, в областта Соло Кхумбу.

Според информация от вчера, 26 май, Клио Уайдлих и екипът й са в лагер 2 и се готвят да атакуват Лхотце при първа възможност.

От северната страна на Еверест кулминацията на сезона бе около 24 и 25 май. Ралф Дуймович (Ralf Dujmovits), който е бил на всичките 14 осемхилядника, но се върна на Еверест, за да държи “поправителен изпит”, защото това е единственият връх от колекцията “14 х 8000”, на който е бил с кислород, бе принуден да се откаже на около 8300 м. Унгарецът Давид Клайн (David Klein) се раздели с мечтата си за безкислородно изкачване на 8600 м. Това се случи на 7900 м и на немеца Юрген Греер (Jurgen Greher), а партньорката му Хелга Зол (Helga Soll) стигна до 8500 м, където бе спряна от ураганен вятър. Не успя да се пребори с неблагоприятните условия и много силната словашко-румънска свръзка Петер Хамор (Peter Hamor)-Хория Колибъшану (Horia Colibasanu).

Но други имаха повече късмет. На 24 май т. г. в 05.50 часа местно време, с успех се поздравиха българинът Атанас Скатов и шерпът Пхур Гялцен (Phur Gyaljen Sherpa). Последваха ги полякът Ришард Павловски (Ryszard Pawlowski) и Пасанг Шерпа (Pasang Sherpa) в 07.38 часа на 25 май. За 64-годишния Павловски това е пето изкачване на Еверест.

Същия ден, 25 май, на върха бяха и индийците Байдия Биплаб (Baidya Biplab) и Дебаббрата Мукхерджи (Debabbrata Mukherjee), придружавани от шерпите Нгима Канчха Шерпа (Ngima Kanchha Sherpa) и Пемба Тенджи Шерпа (Pemba Tenji Sherpa) – в 09.40AM. На пет минути след тях се движеха 72-годишният американец Бил Бърк (Bill Burke) и персоналните му шерп Гялук Шерпа (Gyaluk Sherpa) и Мингма Нуру (Mingma Nuru), стъпили на върха в 09.45часа.

72-годишният Бил Бърк

Снимка: Ришард Павловски

Photo: Ryszard Pawlowski
25 май бе големият ден за младата индийка Пуурна Малаватх (Poorna Malavath) – на 13 години и 11 месеца, която стигна до върха с Ананд Садханапали (Anand Sadhanapalli). Тя е най-младата дама, която е била на Еверест, а абсолютният възрастов рекорд принадлежи на американеца Джордън Ромеро (Jordan Romero), който изкачи Еверест на 22 май 2010 г., когато бе само един месец по-малък от Пуурна Малаватх.

13-годишната Пуурна Малаватх

Снимка/ photo: 4sport.ua

На 24 май с успех се поздравиха 15 участника в комерсиалната експедиция на агенцията “7-Summit-Club” – седмина клиенти, седмина шерпи и гидът Ноуъл Хана (Noel Hanna). Масови изкачвания реализираха и агенциите “Kobler-Partner” – 20, “Summit Climb” – 11. “Adventure Peaks” изпрати на върха трима свои клиенти.
Щастието споходи и трима от четиримата участници в националната експедиция на малката средиземноморска островна държава Малта – Грегъри Атърд (Gregory Attard), Матю Шери (Matthew Xerri) и Дъглас Барбаро Сант (Douglas Barbaro Sant).

Recent Posts

Leave a Comment