На 23 юни т. г. в Арт-клуба

На 23 юни т. г. в Арт-клуба от 19.15 часа ще можете да видите документалния филм “Мост над стената” (2009 г., Константин Занков, Иван Тонев, 50’). Това е портрет на Николай Иванов, един от инициаторите на двуседмична експедиция-концерт “Еверест” през 1996 г.

Тогава с други музиканти прави пърформанс на връх Калапатар, на височина 5345 метра. Той е записан в рекордите на Гинес като концерт, изнесен на най-високо място в света.

Николай Иванов е музикант, композитор, мултиинструменталист, артист и пърформър. В началото на 80-те свири с различни джаз-формации, а през 1991 година сформира арт-формацията “ОМ”. Нейна цел е да намери формата на музиката, събрала в себе си елементи на джаз, етно, ambient, new age, минимализъм и фолклор. Иначе казано – Cross Culture.

Николай Иванов е писал музика, вдъхновена от емоцията на Балканите, за 14 филма, посветени на светии, манастири и светилища, древни легенди и селища. “Писма до долната земя” печели първа награда на фестивала в Сейнт Питърсбърг (Флорида, САЩ) и наградата на филмовите критици на фестивал във Варна.

“Търпението на камъка” е носител на приза “Били Бранд” от Международния кинофестивал в Берлин и на отличия от филмови конкурси в Краков и Пловдив .

Николай Иванов има 15 албума. “Ритуалните места в България” е продуциран и разпространен от немската компания “ERDENKLANG”. “Дългият път” е издаден от унгарското звукозаписно студио “Periferic Records”. В тези албуми музикантът свири на акустична и електронна китара, тамбура, ситар, пиано, синтезатори и перкусии. Вокалите също са негови.

Като художник, Николай е представил 23 изложби, 14 скулптури и множество пърформанси и инсталации.

И както подобава за край на сезона – ще има изненада за участниците в станалите традиция вторнишки срещи в Арт-клуба.

Входът е свободен.
Заповядайте!

Организатори:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”,
“Арт клуб”,
Спортен клуб “Вертикален свят”,
Алпийски клуб “Планинец”.

Recent Posts

Leave a Comment