На 21 септември т. г. в Биологическия факултет

Презентация на д-р Любомир Младенов, Слави Асенов, Георги Маджаров, Илко Илиев и Михаил Церовски на 21 септември (вторник) от 19.30 часа за изкачването им на Матерхорн това лято ще постави начало на новия сезон за срещи в Биологическия факултет.

Срещата с петимата ще се състои в добре познатата 259-та аудитория на Биологическия факултет* на СУ “Св. Климент Охридски” (бул. “Драган Цанков” 6, до Националното радио).

MatterhornМатерхорн и Дан д’ Ерен, гледани от Тет Бланш

Матерхорн е смятан за един от символите на непристъпност не само в Алпите, но и в целия свят. Той привлича вниманието още в средата на ХIX век. След дългогодишни усилия е изкачен на 14 юли 1865 г. от групата на английския художник Едуард Уимпър и това събитие отбелязва края на т. нар. Златна епоха в историята на алпинизма. В нея освен Уимпър влизат Чарлз Хъдзън, Франсис Дъглас, Дъглас Робърт Хадоу и местните гидове Мишел Кро, Петер Таугвалдер (баща) и Петер Таугвалдер (син). На слизане след подхлъзване на един от свръзката в пропастта политат четирима души и точно тогава Уимпър произнася знаменателните думи, които са квинтесенция на алпинизма: “Един миг невнимание може да отнеме щастието на цял един живот”)…

В средата на 20-те години на ХХ в. погледите се насочват към северната стена на Матерхорн. Тези 1100 метра несигурни скали (Гастон Ребюфа нарича върха “Най-красивата купчина камъни в света”) и стъклен лед с наклон 55-60 градуса се превръщат в най-голямото предизвикателство за европейския катерачен елит. Щастието се усмихва на баварската свръзка – братята Франц и Тони Шмид от Мюнхен. За това свое постижение двамата са наградени със златен олимпийски медал на летните Игри в Лос Анджелиз през 1932 г. Само 75 дни преди началото им, на 18 май 1932 г., Тони Шмид загива при инцидент в планината. Той е само на 22 г. Брат му Франц получава и неговия медал. Той доживява до дълбока старост – почива на 17 септември 1992 г., на 87 г.

Compton,_1879,_Matterhorn

Картината “Матерхорн” на Едуард Тидър Комптън, маслени бои, 1879 г.

Организатор:

Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”

––––––––

Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:

//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

Recent Posts

Leave a Comment