На 14 години към Северния и Южния полюс

14-годишната австралийка от Мелбърн Джейд Хемейстър (Jade Hameister) иска да стане най-младата особа в историята, успяла да стигне до Северния и Южния полюс и да прекоси Гренландия. Нейното пътешествие ще продължи повече от една година. Ще я придружава баща й Пол. Двамата трябва да изминат около 2000 километра през снегове и ледове.

jade

Джейд Хемейстър

През тази година бащата и дъщерята възнамеряват да стигнат за 21 дни до Северния полюс. През 2017 г. ще се опитат да прекосят Гренландия и да се доберат до най-южната точка на Земята. Ще ги придружава известният гид Ерик Филипс – първият австралиец, стигнал със ски до двата полюса.

Пол Хемейстър притежава сериозен опит в областта на оцеляването. Има изкачване на Еверест.

В началото на тази година Джейд взе участие в тренировъчен лагер в Нова Зеландия, по време на който имаше занимания с кросфит* и survival и се научи да кара добре ски. По нейните думи, тя се занимава със спорт от 12-годишна възраст.

Към настоящия момент най-младият човек стигнал до Южния полюс, е 16-годишният британец Люис Кларк.

Същестува теория, според която децата са по-силни и по-издръжливи от възрастните (наскоро американски медии съобщиха за 9-годишо момиченце, което заършило курс по първоначална подготовка на морски пехотинци). Но авторите й не отговарят на въпроса каква е цената на постиженията в ранна детска възраст.

–––––––––––-
Кросфит (от англ. CrossFit) е тренировъчна методика и състезателен вид спорт на базата на вариращи в рамките на един сенас интензивни силови и функционални упражнения. Названиието “CrossFit” е и търговска марка на фирма, създадена от Грег Гласмън и Лорън Джени през 2000 г.

Recent Posts

Leave a Comment