На 13 октомври в Арт-клуба

На 13 октомври т. г. от 19.00 часа в Арт-клуба Пламен Лачев ще направи презентация за едно българско пътешествие до района на връх Кайлаш (или Кайлаша Парвата, 6638 м) – свещен за четири религии: индуизъм, джайнизъм, будизъм и бон.

Старинно изображение на Кайлаш върху тибетска тангка

Кайлаш е разположен в планинската верига Гангдисе Шан (Gangdise Shan), между долината на река Брахмапутра (Ярлунг Тсангпо) и Тибетското плато, на север от Гавното Хималайско било и на запад-северозапад от тибетската столица Лхаса. Индуистите вярват, че Кайлаш е седалището на бога Шива. Върхът не е обект на изкачвания в знак на почит към религиозните вярвания на будисти и индуисти.

Всяка година хиляди поклонници се отправят към Кайлаш, следвайки хилядолетна традиция. Последователите на споменатите религии вярват, че обикалянето на Кайлаш пеша е свещен ритуал, който носи щастие. Индуистите и будистите го обикалят по посока на часовниковата стрелка, а джайнистите и последователите на бон – в обратна посока. Пътеката около Кайлаш е дълга 52 км.

Входът е свободен.
Заповядайте!

Организатори:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”,
“Арт клуб”,
Спортен клуб “Вертикален свят”,
Алпийски клуб “Планинец”.

–––––––
“Арт клуб”-ът се намира почти на Орловия мост – на около 25 м след него от дясната страна на улица “Иван-Асен II”, ако се върви към бул. “Ситняково”. Повече за него – на:
//zavedenia.gbg.bg/index.phtml?tid=20&oid=5142&restaurant_id=3367
//restaurants.pop.bg/resort580.html

Recent Posts

Leave a Comment