На 10 юли т. г. в Биологическия факултет

Във вторник, 10 юли, от 19.30 часа, в 259 аудитория на Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски” (бул. „Драган Цанков” 8) за финал на пролетния сезон за срещи със света на приключенията, пътешествията и екстремните спортове ще можете два филма от програмата  на Банскофилмфест.

Пьотр Пустелник

Това са:

“Големите простори на американския Запад”, Франция, 2009, Робер Нико, 54’ (“Les grands espaces de l’Ouest Americain”, France, 2009, Robert Nicod, 54’)
В този филм камерата на изключителния френски майстор Робер Нико ни приближава до най-впечатляващите пейзажи и природни паметници в западната част на Съединените щати.

“Пустинници в планините”, Полша, 2008, Мирослав Дембински, 63’ (“Pustelnicy w górach”/ “Pustelniks in the mountains”, Polska, 2008, Mirosław Dembiński, 63’)
В заглавието на полски език има игра на думи – “пустелник” означава пустинник. Но във филма става дума за Пьотр Пустелник и неговите синове Адам и Павел. Техният живот е завинаги свързан с планините. Бащата е един от най-знаменитите хималаисти и има 13 осемхилядника в актива си. Синовете са спортни катерачи. Те са от друго поколение. За тях катеренето е нещо друго. Обличат се различно. Слушат различна музика. Държат се различно. Използват различни думи. Намират се на двата противоположни полюса на планинарската активност. Наблюдавайки героите в планината, виждаме разликите в техния подход към катеренето. Но когато отхвърлим тези повърхностни разлики, установяваме, че силата, която ги движи към планината, е една и съща. Същината на тяхната мотивация е една и съща.
– Grand Prix (Голямата награда) от Осмия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2008 г.

Заповядайте!

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

————————

*Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:

//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

Recent Posts

Leave a Comment