Н. Пр. Мачей Шимански (Полша) – посланик на Република Полша в София

Презентация и фотографска работилница „Как се снимат птици“ на 24 септември, събота, 16:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“

Изложбата „Птиците на България през очите на един поляк“, която е изложена в дните на фестивала ще бъде допълнена с презентация на тема: Как се снимат птици, представена от автора на снимките, включени в изложбата, посланикът на Полша в България д-р Мачей Шимански, любител на птиците, техен наблюдател от 35 години и фотограф от 15. Както той самият подчертава, и в двете области е любител, но има дългогодишен опит и знания, натрупани както по време на наблюденията и фотографирането, така и благодарение на обществената си дейност в полза на птиците. Бил е зам.-председател на Варшавската орнитологическа секция на Полското зоологическо дружество, представял е репортажи на терен в рамките на телевизионната програма „Animals” на полската държавна телевизия. Автор на редица образователни изложби, негови фотографии са публикувани в природонаучни списания, атласи и пътеводители за разпознаване на птици. Участва в акции в полза на бързолетите, негови любими фотографски обекти. Презентацията дава възможност да сподели своя опит и да чуе споделения опит на участниците в работилницата.

Фотографирането на птици е една от най-трудните и взискателни области на фотографията, много емоционална и удовлетворяваща. Фотографът трябва да има или изключителен късмет, за да направи невероятна снимка на птицата, или да жертва своето време, умение и нерви, за да „победи“ избрания крилат герой, който прави всичко, за да не се получи фотографията.

Когато говори за фотографиране на птици, Мачей Шимански неизменно подчертава, че винаги трябва да помним, че безопасността на птиците и стремежа да не смущаваме живота им, особено през размножителния период, са много по-важни, отколкото заснемането на най-красивата фотография в света.

Авторът на изложбата и водещ на работилницата няма намерение да се съсредоточава само върху техническия и фотографски аспект на заснемането на птиците. Работилницата е открита за всички, които проявяват интерес – любители и професионалисти, и не си поставя за цел присъстващите да овладеят основите на фотографията или да им бъдат предадени знания по орнитология. Идеята е да бъдат посочени ползите, произтичащи както от умелото използване на знанията по фотография, така и от познаването на героите на фотографиите – птиците. Крайната цел е да бъде посочено, че съчетаването на занаята и артистизма на фотографа със знанията за функционирането и биологията на птиците може да донесе прекрасни фотографски резултати и да предотврати нанасянето на вреди на главните герои – птиците.

Recent Posts

Leave a Comment