Може ли начинът на хранене да е условие за успех на Еверест?

През последната година трагичната смърт и последвалото концентриране на вниманието върху желанието на Мария (Мариса) Стридъм [Maria (Marisa) Strydom] да докаже, че “веганите могат всичко” предизвика появата на огромно количество статии относно начина на хранене на алпинистите и в много отношения доведе до срамно осмиване на нейните убеждения и практики.

Междувременно други катерачи, които твърдят, че са вегани, без много шум изкачиха Еверест, доказвайки теорията на Стридъм. Тази кратка статия няма за цел да защитава който и да е стил на живот или да се занимава задълбочено с веганството, а по-скоро да даде представа какво е да си веган, вегетарианец или месояден и същевременно алпинист.

vegan joisher

Кунтал Джойшер

ЧИСТ ВЕГАН?

Кунтал Джойшер [Kuntal Joisher, 34-годишен компютърен програмист, алпинист и приключенски фотограф роден в Мумбай (Бомбай), Индия, живеещ в Лос Анджелиз – бел. ред.]* изкачи Еверест на 19 май 2016 г. Той е стриктен веган, който избягва всички храни освен растителните. Макар да не твърди, че е първият веган, изкачил Еверест, други защитават тази позиция вместо него.

Атанас Скатов бе хвален като първия веган, стъпил Еверест на 24 май 2014 г. На своя уебсайт той твърди, че е веган, но е ял мед по време на изкачването си на Еверест, което не отговаря на критериите за веганство според следния сайт: “Вегетарианците не ядат месо, риба или птици. Веганите, освен, че са вегетарианци, не използват други животински и вторични продукти, например яйца, млечни изделия, мед, кожа, коприна, вълна, козметика, сапуни и т. н., създадени от животински продукти”.

Попитах Кунтал каква роля е изиграл начинът на хранене по време на изкачването му. “Мисля, че начинът на хранене е въпрос на личен избор и не натрапвам своите разбирания на никого. Аз съм веган и исках да докажа, че изкачването е възможно на веганска диета. Но не целях да демонстрирам, че веганската диета превъзхожда която и да е друга”.

По повод смъртта на Стридъм (тъй като е бил в планината по същото време) той споделя: “Мисля, че статиите за смъртта на австралийската алпинистка и нейната веганска диета бяха форма на онлайн провокация. Няма истинска научна връзка между начинът на хранене и смъртта й”.

Знам от свой личен опит, поемането на богата на въглехидрати и бедна на протеини храна е рецепта за слабо тяло. Най-добре съм се представял, когато съм приемал протеини към въглехидратите. С други думи – когато съм се хранел балансирано. За мен това означава ядене на месо.

Кунтал ми обясни своите хранителните навици: “Когато тренирах за Еверест, използвах много здравословна веганска диета – с ниско съдържание на мазнини и високо на въглехидрати. И ако хапваш здравословни и балансирани вегански храни, си набавяш всички необходими хранителни вещества, включително протеини. За мен диетата върши чудеса, особено при възстановяването от изтощителните тренировки за големите планини. Произхождам от семейство на бизнесмени и винаги съм водил заседнал начин на живот. Така че не съм генетично надарен – като мнозина западни алпинисти – но компенсирам това със здравословно хранене и сериозни тренировки. Що се отнася до храненето в планината, смятам, че колкото по-високо се изкачваме, толкова по-трудно е за телата ни да храносмилат. Затова мисля, че диета, богата на протеини, не е подходяща при изкачването на големи височини, тъй като протеините са най-трудни за разграждане. От друга страна простите въглехидрати като ориза, рафинираните храни (сухи блокчета сладкиши, бисквити), кока-колата и т. н., се усвояват лесно и могат да се използват като “гориво”. Макар да не е здравословно да се ядат такива неща, калориите са от голямо значение в планината. Аз се изкачих над лагер 3 и оцелях на вегански енергийни гелчета на компанията “Унивед”  (www.unived.in). Това са течни въглехидрати и минерални соли, които веднага се усвояват от организма. И ми действаха много добре. При последното усилие от Южното седло до върха и обратно до Южното седло оцелях само с 200 милилитра зелен чай, който изпих на върха”.

ВЕГЕТАРИАНЦИ

Но като доказателство, че протеините постъпват в организма под различна форма, моят съекипник на К-2, вегетарианецът Мат дю Пюи, получава повечето си протеини от растителни храни. Той бе силен и уверен и в началото на изкачването, и по обратния път. Той стъпи на Анапурна миналата пролет и на Еверест през 2009-та. Мат казва: “По време на изкачване си набавям протеини основно от бобени растения и ядки. Но тъй като не съм  веган, част получавам от сиренето и яйцата, които ям, когато тренирам у дома. На Анапурна изядох тон кисело мляко, което си приготвях, като добавях закваска към млякото”.

ВЕГАНСКИ НАЧИН НА ЖИВОТ

“Храната не е всичко” – казва Кунтал. И продължава: “Истината е, че нито един веган все още не е изкачил Еверест. Докато използваме пухени якета, не сме вегани. Толкова е просто! Така че, да си веган е повече от начин на хранене. Това е начин на живот”.

Кунтал обобщава: “Не опитвам да докажа, че моят начин на хранене превъзхожда който и да било друг. Само искам да покажа, че при правилна подготовка планините могат да бъдат изкачвани и с веганска диета. Познавам вегани, които идват на експедиции неподготвени и са принудени да ядат невегетарианска храна, за да се справят с предизвикателствата, които Еверест поставя над нас. Така че, всичко зависи от нивото на подготовката, с която си дошъл”.

A Мат дю Пюи завършва с думите: “Мисля, че много хора губят от това, че мнозина вегетарианци/ вегани се смятат за по-големи католици от Папата и за нещо повече от останалите. Така всички се оказват отблъснати от това, което казват споменатите вегетарианци/ вегани. Но Мария Стридъм не бива да бъде поставяна под един знаменател с фанатиците. Нашите хранителни потребности се различават, както се различава и външният ни вид. Няма еднакви решения за индивидуалните ни здравни проблеми и за здравето на планетата ни”.

ВЪРХОВЕ И ХРАНИ – ТЕГЛОТО Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Независимо как си набавяте храната, важно е да поддържате тегло. Като правило, ако изгубите повече от 10% от телесната си маса по време на изкачване, имате по-малък шанс за успех предвид загубата на енергия и сила. Следователно, начинът на хранене е важен.

В заключение. Не ми е известно някой да следи за начина на хранене на алпинистите, така както занимаващите се с “Хималайската база данни” следят върховете и изкачванията. Така че това е по-скоро академичен спор, но все пак важен за тези, които се интересуват от здравословно хранене и върхове.

Climb On!

Алан

Memories are Everything!

Алън Арнет (Alan Arnette)**

Превод: Пламена Илчева

На водещата снимка – Кунтал Джойшер и Мингма Шерпа на Еверест, 19 май 2016 г.

––––––––––––––-

*Вижте: https://en.wikipedia.org/wiki/Kuntal_Joisher. Обърнете внимание на следния пасаж: “Kuntal Joisher is a vegan who successfully climbed Everest. According to VegNews he is the first vegan to have done so.[1] Dr. Atanas Ska­tov also makes this claim[2] for 2015 but since the Himalayan Database does not track diet, neither of these claims can be confirmed”

**Алън Арнет от Колорадо е известен американски алпинист, блогър и общественик, ангажиран с фондация за подпомагане на страдащите от болестта на Алцхаймер. Стъпил на Еверест на 21 май 2011 г. Има още три опита на този връх – през 2002, 2003 и 2008 г., при които е стигал до ок. 8400 м по Класическия маршрут откъм Непал (до т. нар. Balcony). Има и два опита на Лхотце (8516 м) – през 2015 и 2016 г. Има изкачване на К-2 (8611 м) на 27 юли 2014 г., на 58-мия си рожден ден, с което става най-възрастният алпинист, стъпил втория връх в света. Подробно е отразявал сезоните на Еверест през 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 и 2016 г. и притежава богата информация за маршрутите към “Третия полюс”, систематизирани отчети за експедициите, разкази на участници в тях и сериозен снимков архив.

Recent Posts

Leave a Comment