Може ли да бъде разгадана психиката на соловия катерач? Учени се опитаха на надникнат в мозъка на Алекс Хонълд*

Вероятно мнозина, които ги побиват тръпки само при мисълта за излизане над междинната осигуровка, се чудят как се справя със своя страх по време на соловите си изкатервания Алекс Хонълд**. Отговор на този въпрос се постараха да намерят американски учени.

Alex-Honnold-1

Алекс Хонълд по време на изследване с метода на магнитния резонанс

Снимка/ photo: NGC Network International

От мозъка на Алекс се заинтересува професор Джейн Джоузеф, която от 2005 г. изследва поведението на т. нар. търсачи на (силни) усещания (англ. – sensation seekers). Това определение включва лица, които търсят нови, различни, сложни и интензивни впечатления, склонни към поемане на риск, за да изпитат този тип емоции.

Alex-Honnold-Regular-Northwest-Face-Half-Dome

Алекс Хонълд почива по време на изкачването по

“Regular Northwest Face” на Хаф Доум

Снимка: Джими Чин

Photo: Jimmy Chin

Не може да се отрече, че Алекс Хонълд е изключително подходящ обект на подобно изследване. Постиженията на 31-годишният американец смайват не само лаиците, но и опитните търсачи на силни усещания. Достатъчно е пoсочването само на няколко от изкатерените от Алекс big wall-маршрути в стил free solo – “Moonlight Buttress”, “Regular Northwest Face” или пък “El Sendero Luminoso”.

//www.youtube.com/watch?v=wX_rh8Qugt0

Проф. Джейн Джоузеф реши да изследва мозъка на Алекс Хонълд с метода на магнитния резонанс. В хода на изследването на катерача беше показана серия от 200 снимки, която у средно статистически изследван предизвиква активизация на т. нар. бадемовидно тяло (амигдала) на мозъка. То отговаряза генерирането на негативните емоции, агресията и защитните реакции – като, например, страха. Как е изглеждала реакцията на Хонълд, се вижда на долната снимка.

Alex-Honnold Brain

Снимки на мозъка на Алекс Хонълд (вляво) и на друг катерач на

същата възраст. Пресичащите се линии показват положението на

бадемовидното тяло, а цветните петна – неговата активност…

Запитана как може да обясни липсата на реакция на тази часъ от мозъка на Алекс Хонълд, проф. Джейн Джоузеф отговаря:

  • Може би неговото бадемовидно тяло не се активизира – няма никакви реакции на външните дразнения. Или пък може би до такава степен е усъвършенствал своята система за регулация, че може да си каже: “Е, добре, моето бадемовидно тяло се задейства”, но неговият челен (фронтален) лоб (англ. – frontal lobe) е толкова силен, че може да го успокои.

Ах, тези учени! След първото изречение на госпожа професорката изглежда, че желязната психика на Алекс може да бъде обяснена с необикновения строеж на неговия мозък. А после се оказва, че е възможно всичко да е въпрос на тренировка…

По:

//nautil.us

(конкретно: //nautil.us/issue/39/sport/the-strange-brain-of-the-worlds-greatest-solo-climber)

На водещата снимка – Алекс Хонълд в акция

Снимка: Джими Чин/ National Geographic

Photo: Jimmy Chin/ National Geographic

 

––––––––––––

*Благодаря на гл. ас. д-р Любомир Младенов от Националния център по спортна медицина за терминологичната консултация.

 

**Алекс Хонълд бе официален гост на Банскофилмфест през 2012 г.

 

**Амигдала (на латински: corpus amygdaloideum) представлява набор от ядра в мозъка, разположени в тясно сътрудничество помежду си. Амигдалата е част от лимбичната система, която е отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми. Амигдалата най-често се свърза с емоции като страх и тревожност, агресия. Състояния като гняв, отбягване и определени защити се активират благодарение на амигдала. Тя е отговорна и за задействането на наследствените признаци на стреса. Лошото функциониране на амигдалата е свързано с тревожността, аутизма, депресията, нарколепсията, посттравматичния стрес, фобиите и шизофренията. Амигдалата играе ключова роля в изявата на такива важни емоции като страх, гняв, агресия, но и като център, който помага за бързо разпознаване на тези емоции у другите. По този начин, тя е отговорна за реализацията на социалната активност у хората.

 

  1. S. Вижте също:

//banskofilmfest.com/novo-potresavashto-izkatervane-na-alek/

Recent Posts

Leave a Comment