Младежкото жури на Банскофилмфест’ 2013 удостои с наградата си “Мълвежът на татранските върхове (трета част)”

В рамките на Банскофилмфест’ 2013 за първи път имаше Младежко жури в състав:

Росен Спасов (филмов продуцент, абсолвент на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, автор на филмите ,”Персонал”, “Сезон‘‘ и “Зелената долина – пътят към Айгер”) – председател, Александър Иванов (планински водач, възпитаник на Националната гимназия за планински водачи в Черни Осъм) и Иван Парлапанов (фрийрайд скиор и планинар, участник в редица състезания и филми).


То определи своята награда за “Мълвежът на татранските върхове (трета част): в плен на височината” (Словакия, 2012, Павол Барабаш, 56’/ “Príbehy tatranských štítov III. – Posadnutí horami”/ “Tales of the Tatras Peaks III – The Enticed by Heights”, Slovakia, 2012, Pavol Barabáš, 56’)един филм, който по кинематографичен и едновременно с това атрактивен начин разкрива пред зрителя сравнително непопулярни територии. В същото време е показана историята на най-известните върхове в Татрите и тяхното влияние върху културата на местното население. Духът на планинарските народи и историята на алпинизма като спорт се преплитат в мистичния разказ на филма”.

Наградените и още около 15 избрани филма ще можете да видите по време на традиционната панорама Ехо от Банскофилмфест” в Полския културен институт в София, чиито дати ще бъдат съобщени допълнително.

Recent Posts

Leave a Comment